Romproduktion
Brændevin fremstillet af melasse og/eller rørsukker og var oprindeligt et biprodukt til sukkerfremstilling. Romproduktion har særligt været forbundet med søfartsbyen Flensborg, der efter det vestindiske kompagnis ophævelse i 1754 hurtigt fik handel og sejlads på Dansk Vestindien. Det var dog først fra midten af 1800-tallet, at byen blev centrum for romproduktion med flere store rom-handelshuse, bl.a. Johannsen, Balle og Christiansen.
En ændring i toldlovgivningen i 1885 gjorde det dyrt at importere rom fra Caribien, hvorfor produktionen blev baseret på importeret aromatisk romkoncentrat, der lokalt blev tilsat vand og alkohol, den såkaldte Rum-Verschnitt, som nu er Flensborgrommens produktionsform og betegnelse. I dag er der to romhuse tilbage i Flensborg: Johannsen-Rum og Braasch Rum- & Weinhaus. Hos sidstnævnte er der indrettet et rommuseum, der fortæller om byens historie med romhandel- og fremstilling.
Af Leif Hansen Nielsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Opdateret af Redaktionen 2024.
Litteratur: Ulrike Albrecht: Das Gewerbe Flensburgs von 1770 bis 1870. Neumünster 1993.
Johannsen-Rum. Foto fra 2024.
Foto: JoachimKohler-HB CC 1.0.