Gå til listen over lokalforeninger

Grænseforeningen Nordvestsjælland

Høng Ting- og Arresthus. Foto: Wikimedia Commons

Engager dig i Grænseforeningen i dit lokalområde.

Vi mener, at erfaringerne fra det dansk-tyske grænseland, hvor man er gået fra fjendskab til venskab, er afgørende for dansk demokrati og mødet mellem kulturer. Derfor arrangerer vi aktiviteter, foredrag og udflugter for at blive klogere på grænselandet. Her skaber vi et lokalt fællesskab, der knytter bånd til det danske mindretal syd for grænsen.

Vi glæder os til at se dig til et af vores arrangementer, som du kan få overblik over her på siden.

Henning Bonde

Formand

Præsteskovvej 2, 4450 Jyderup

Tlf. 40 56 37 25

henning.bonde@yahoo.com

Gunnar Jensen

Kasserer

Kongevej 6, 4450 Jyderup

Tlf. 58 25 00 69

Kurt Nielsen

Bestyrelsesmedlem

Nygade 15, 4281 Gørlev

Tlf. 58 85 54 86

Søren Ryges gensyn med Høng Gymnasium

En veloplagt Søren Ryge og 228 lydhøre gæster fyldte onsdag aften fuldstændig foredragssalen på Høng Gymnasium.

”Det er en helt speciel oplevelse for mig at stå her i aften i den sal, hvor jeg gennem to år har spist alle mine måltider,” sagde Søren Ryge i sin indledning.

”Jeg kom i 1963 til Høng Studenterkursus, som det hed. Der var også dengang kostelever, og det giver studietiden noget ganske særligt at bo så mange sammen. To år efter blev jeg student.”

Derefter fortalte den kendte TV-vært løst og fast om tiden i Høng, om sine kammerater og om lærerne. Det blev til både latter og eftertænksomhed i salen.

”Tydeligst husker jeg den 22. november 1963, dagen, hvor Kennedy blev skudt. Vi hørte det i radioen, og som vel de fleste dengang var vi bange. Hvad nu? Men rektor Monrad samlede os og på sin myndige, rolige facon fik han beroliget os, så vi kunne samle os om vores læsning igen.”

Efter at have fortalt om studietiden i Høng vendte Søren Ryge tilbage i tiden og fortalte levende om sin opvækst i Sydslesvig. Som nybagt lærer drog Sørens far efter krigen til Agtrup, hvor han oprettede en dansk skole.

”Far talte aldrig dårligt om Tyskland og tyskerne; men vi var aldrig i tvivl om, at han var dansker med hud og hår. Selv om skolen var dansk, så fik jeg mange legekammerater blandt de tyske drenge. Så jeg er tresproglig – mindst. Jeg har hele min barndom talt sønderjysk, plattysk og rigsdansk og det hænger ved den dag i dag.”

Derpå gav han en levende og bestemt ikke kedelig demonstration af sine færdigheder på de tre sprog.

Efter skoletid fungerede skolen som mødested for hele Agtrup med håndbold, bordtennis, sløjd, håndgerning, månedlig rejsefilm og månedlig dansk gudstjeneste.

”Min opvækst har betydet, at nationalist – ikke mig!”

Efter pausen, hvor der selvfølgelig blev serveret TV-kringle efter Sørens opskrift, fortalte han om sit TV-liv og om nogle af de mennesker, han har mødt.

”Jeg elsker en god historie”, sagde han,”og jeg elsker at folde den ud – på TV eller som her i aften.

”Og arrangørerne, dvs. Lokalhistorisk forening for Høng Kommune og Grænseforeningen (for Gørlev og Høng og Vestsjællandskredsen) fik mange roser for arrangementet.