31-årige Felix van Bergen, der stammer fra Sydslesvig, har gået på dansk skole og er uddannet i Danmark, Spanien og England. I dag har han kæreste og job i København
Der er hektisk aktivitet på trading floor på øverste etage af Nordeas danske hovedkvarter på Christianshavn i København. Der er mange her, der kender 31-årige Felix van Bergen. Han er deres vellidte kollega, der arbejder som chefanalytiker inden for Global Business Development. Det betyder, at han arbejder med at finde måder, hvorpå Nordea kan optimere handlen med valuta og værdipapirer på de finansielle markeder i Norden og resten af verden. Felix van Bergen arbejder i et globalt team, og arbejdssproget er engelsk.
Hvad kun de færreste i Nordea ved er, at Felix van Bergen er født i en tysk familie i Slesvig og har gået i dansk skole som en del af det danske mindretal i Sydslesvig. Felix van Bergen har aldrig tænkt, at hans baggrund skulle være af særlig interesse. Det er den i alt fald ikke for ham selv, forklarer han, efter at vi har beundret udsigten over Københavns tårne og tage og sat os til rette i et af mødelokalerne.
”København er en meget international by, og når man arbejder i finanssektoren sker de fleste ting på tværs af lande og kulturer, så derfor er det ikke et tema, hverken i samtaler med mine kollegaer eller for mig selv personligt. Jeg har aldrig følt mig særlig eksotisk”, fastslår Felix van Bergen med et smil og fortsætter.
”Jeg tænker sjældent over, om jeg er dansk eller tysk. I takt med at jeg er blevet ældre er det blevet klart for mig, at Slesvig altid har været både dansk og tysk. Godt nok er der trukket en landegrænse, men det er ikke så afgørende, når man stammer fra Slesvig-Holsten og er en del af en fælles kultur”, siger han.
Uformelt forhold til lærerne
At Felix van Bergen skulle få job og bosætte sig i København var ikke indlysende fra begyndelsen. Han er født i Slesvig af tyske forældre, der blev skilt, da han var lille. Hans mor, der var gymnasielærer på et tysk gymnasium, mente, det kunne være godt for ham og hans søster at komme i en dansk skole. Derfor begyndte han på Hiort Lorenzen-Skolen i Slesvig, da han var seks år.
Da han skulle begynde i gymnasiet fandtes der endnu ikke et gymnasium i Slesvig, så han valgte som 14-årig at begynde på Duborg-Skolen i Flensborg. Det betød, at han dagligt måtte pendle med bus 45 minutter hver vej. Som 18-årig fik han lejlighed i Flensborg sammen med to kammerater, så han slap for transporten. Men hvorfor valgte han ikke bare den nemme løsning og indskrev sig på et tysk gymnasium i Slesvig i sin tid?
”Jeg valgte Duborg-Skolen, fordi vi var en gruppe kammerater, der fortsatte i gymnasium sammen Jeg havde tyske kammerater og kunne høre fra dem, hvordan det hele fungerede på et tysk gymnasium: Man er ”Des” med lærerne, og man skal købe bøger, man måske kun skal bruge et enkelt semester. Jeg kunne godt lide den uformelle og venskabelige forhold, vi havde til lærerne på Duborg-Skolen”, siger han.
Efter gymnasiet søgte Felix van Bergen om optagelse på flere universiteter i både Tyskland og Danmark. Det blev udslagsgivende, at den kæreste, han havde på de tidspunkt, var fra det danske mindretal, og at de begge havde en drøm at studere i København.
Socialt netværk i København
Felix van Bergen begyndte på HA på Copenhagen Business School i København og valgte senere at tage master-delen på Esade Business & Law School i Barcelona og på The London School of Economics. Han har også taget kurser på Harvard og på The Chinese University i Hong Kong. Efter endt uddannelse i 2010 skulle han vælge, hvor han ville søge job.
”Jeg oplevede den store verden som meget spændende, men da jeg var færdig med min master i 2010 befandt jeg mig i London og verden var stadig præget af finanskrisen, der var begyndt i 2008. Jeg var usikker på, hvor i verden, jeg skulle søge hen. I den situation blev det afgørende for mig, at jeg havde opbygget et stort socialt netværk i København, mens jeg tog min bachelor, og at der var en del af mine kammerater fra Sydslesvig fra gymnasietiden, der også opholdt sig i København. Da jeg blev tilbudt et job i København, sagde jeg ja”, siger Felix van Bergen, der ikke har planer om at flytte fra København foreløbig. Han bor i dag i en lejlighed på Amager med Sofie, der stammer fra Næstved og går på Kunstakademiets Arkitektskole.
”Vi bliver rigtig voksne i disse år, hvilket også medfører, at man slår lidt mere rod. Så der er ingen flytteplaner”, konstaterer Felix van Bergen
Nordea-chefer: ”Erfaring fra flere kulturer er en fordel”
Johan Brunsell og Joakim Hartzell, der er Felix van Bergens foresatte i Nordea, Sverige, skriver i en mail til magasinet Grænsen:
”Vi ser klare fordele ved at rekruttere mennesker med erfaring fra flere kulturer. For eksempel er det en fordel, hvis man har studeret i udlandet eller er flyttet til Danmark fra et andet land. For det første ønsker vi at finde frem til de kandidater, der er de dygtigste, og når man har flyttet rundt i verden, er det sædvanligvis et tegn på nysgerrighed og personligt drive. For det andet skaber det et klima præget af diversitet, dynamik og flere perspektiver på tingene, hvor talentfulde medarbejdere kan lære fra hinanden og udfordre hinanden intellektuelt”.