Når Erhardt Ehmsen fortæller om Vadehavet, foregår det på sønderjysk. ”Det er værst med de københavnere. De har det svært med æ sproch”, siger han.

Foto: Grænseforeningen.

Rejs mod vest og oplev Vadehavet

70-årige Erhardt Ehmsen har gjort det til sin livsbestilling at fortælle historier om folk og fæ ved Vadehavet

I disse måneder valfarter danskere til Vadehavscentret ved Ribe og med god grund. For her præsenteres både fugl og marsk på fornem vis i det ombyggede Vadehavscenter, der i materialevalg og design følger landskabet. Men det går ikke an at køre hjem igen uden også at opleve naturen.

Nationalpark Vadehavet, der er på Unescos verdensarvsliste, er et besøg værd året rundt og ikke mindst om foråret, når fuglene trækker lavt hen over det flade marskland og Vadehavet.

Erhardt Ehmsen hedder en af de lokale ildsjæle, der hvert år med stolthed guider turister rundt i Nationalpark Vadehavet. Hvis man husker gummistøvler, kan man også gå med ham ud i Vadehavet og opleve, hvordan vandet trækker sig tilbage ved ebbe, se på fugletrækkene og ”plukke” østers ganske gratis fra havet.

Man kan også tage med på snapsetur eller lære at springe med springstage, sådan som man altid har gjort det ude i marsken. Erhardt Ehmsen har anlagt en bane til formålet ved det lille marskmuseum ”Marskmandens Hus”.

Inden turen går ud i Nationalpark Vadehavet skal man dog lige have en fortælling.

På syngende sønderjysk byder 70-årige Erhardt Ehmsen, der er tidligere landmand, kirketjener og graver ved Brede kirke, velkommen inden for i Vadehavssmedjen i Ballum. Han fortæller om Jordsand Flak, engang Danmarks eneste hallig ude i Vadehavet, der var i hans families eje, om dengang stormfloderne kom og om folk og fæ ved Vadehavet gennem generationer og meget andet.

”Der er jo mange, der gerne vil have noget at vide, og jeg vil gerne fortælle”, siger han.

Tre gange i hans levetid har stormfloder gennembrudt digerne, og Vadehavets bølger har hver gang været inde over dørtrinnet på hans fædrene gård, der ligger lidt længere nede ad vejen. Nu har han bygget sit eget dige uden om gården som værn.

”Der er jo ingen, der for alvor kan hjælpe én, hvis det sker igen”, siger Erhardt Ehmsen. Han bor på gården, der er opført omkring 1775, med sin kone, Else Kirsten, der er pensioneret lærer, musikskoleleder og organist og aktiv i det lokale som korleder.

”Vi henter Tidevandet ind”

Hvert år den 14. maj er parret med til at samle en større skare af mennesker, der vandrer ud i Vadehavet, mens de på tilbagevejen synger ” Vi henter Tidevandet ind” af salme- og sangskriveren Jens Rosendahl, der bor i nærheden. I år fylder Jens Rosendahl 85, og derfor vil der være middag i Ballum Multihus bagefter, fortæller Erhardt Ehmsen. Ved 80-års dagen deltog 500 i middagen og dobbelt så mange ved havet.

”Det er skønnest, når vi er nogle stykker”, som han siger.