"Jeg vil glæde mig til at være med til at videreføre den fornyelsesproces, som allerede er iværksat under generalsekretær Knud-Erik Therkelsens ledelse", siger Jens Andresen, der er ny formand i Grænseforeningen.

Foto: Niels Åge Skovbo/FOKUS

En ydmyg sønderjyde, der kan ”æ sproch”

Jens Andresen, der har bopæl i Løgumkloster, er ny formand i Grænseforeningen

Den nye formand for Grænseforeningen, Jens Andresen, er med egne ord ”godt og vel sønderjyde”. Den sønderjyske identitet fylder en del for den 68-årige tidligere landmand, der har været politisk aktiv og i dag har en række tillidsposter på sønderjyske kulturinstitutioner.

”Jeg er ydmyg over for opgaven som ny formand for Grænseforeningen”, siger Jens Andresen og netop det lavmælte er karakteristisk for Jens Andresen. Men man skal ikke tage fejl. Grænseforeningens nye formand, der også er formand for Tønder Amts Grænseforening, har stor politisk erfaring og ved, hvad han vil.

Jens Andresens politiske karriere begyndte i Sønderjyllands Amtsråd i 1994, og da han sidenhen blev valgt til Region Syddanmark var han samtidig kommunalbestyrelsesmedlem i Tønder Kommune. Jens Andresen har desuden været formand for det grænseoverskridende samarbejde Region Sønderjylland-Slesvig fra 2002 til 2010. Partifarven har der aldrig været tvivl om. Jens Andersen er medlem af Venstre, og det har han været fra ungdommen af.

Jens Andersen er født på gården ”Kallehave” i Agtrup i Sydslesvig, og hans far, Hans Detlef Andresen, havde en række tillidsposter i de sydslesvigske foreninger. Hans kone Karen, der er sundhedsplejerske, er vokset op på Ladelund Landbrugs- og Mejeriskole, hvor de to mødte hinanden, da Jens Andresen kom dertil som landbrugselev i 1967. ”Jeg skulle jo have noget ud af opholdet”, som Jens Andresen siger med et skævt smil. Karen og Jens Andresen, der har to voksne børn, har indtil for nylig drevet en gård i Branderup ved Løgumkloster med 80 malkekøer og 60 hektar jord. Sideløbende havde Jens Andresen en række bijob. Blandt andet har han gennem en årrække været taksator i Topdanmark og redaktør for kvægbrugsbladet ”Bovilogisk Tidsskrift”. I dag bor parret i et parcelhus ved siden af Løgumkloster Refugium.

Fornyelsesproces skal videreføres

Jens Andresen kan ”æ sproch” og har en stor indsigt i grænselandet både politisk, folkeligt og kulturelt. Ikke mindst det sidste har i de senere år optaget hans tid. Blandt andet er han bestyrelsesformand for Højskolen Østersøen, Kulturelt Forum i Tønder Kommune og Museum Holmen i Løgumkloster. Selv om han således turde være selvskrevet til formandsposten i Grænseforeningen er han med vanlig beskedenhed selv ikke helt sikker.

”Jeg synes jo i udgangspunktet, at det burde være en anden end en sønderjyde, der sidder for bordenden i Grænseforeningens bestyrelse. Det er meget vigtigt, at alle danskere ved noget om det danske mindretal i Sydslesvig, og at andre end sønderjyder er optaget af mindretal og grænsespørgsmål. Det skulle gerne brede sig til hele landet”, siger Jens Andresen, der ikke er i tvivl om, hvad han gerne vil opnå som formand.

”Jeg glæder mig til at være med til at videreføre den fornyelsesproces, som allerede er iværksat under generalsekretær Knud-Erik Therkelsens ledelse. Jeg ser det også som en af mine opgaver at være med til at sikre, at danskerne, ikke mindst de unge, får kendskab til det danske mindretal i Sydslesvig og grænselandet i det hele taget. Her er der allerede taget et vigtigt skridt med etableringen af Grænseforeningen Ungdom tidligere på året”, siger han.