Gå til leksikonoversigt

Clausen, Franciska, 1899-1986, billedkunstner

Personer

Franciska Clausen blev født i Aabenraa og uddannet som maler i Weimar, München, Berlin og Paris samt i København. I 1920'erne arbejdede hun sammen med fremtrædende europæiske avantgardekunstnere, og hendes værker er præget af stilretninger som Neue Sachlichkeit, konstruktivisme, kubisme, neoplasticisme, surrealisme og purisme. Hendes mest nyskabende værker er præget af konstruktivisme og har et geometrisk formsprog.

I 1929 blev hun medlem af den internationale gruppe Cercle et Carré, hvis medlemmer arbejdede med at formidle den abstrakte kunst.

I 1931 vendte Franciska Clausen tilbage til sin fødeby for at fortsætte sin kunstneriske karriere. Men abstrakt kunst vandt ingen genklang i Danmark, og hun måtte ernære sig som portrætmaler (se illustration til artiklen om dronning Ingrid). 

Først efter sin død blev hendes originale indsats i 1920'erne og 1930'erne opdaget og værdsat. Hun er bl.a. repræsenteret på Kunstmuseet Brundlund Slot, hvortil hendes værker blev overflyttet i 2012, efter at have været deponeret på kunstmuseet Trapholt ved Kolding. 

I 2024 indgik Fonden Franciska Clausens Samlinger og Museum Sønderjylland en aftale om, at planer om et nyt museum i Aabenraa med 2.500 af Franciska Clausens værker skal iværksættes.

Af Katrine Kampe i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Opdateret af Redaktionen 2024.

Litteratur

Inge Lise Mogensen Bech: Franciska Clausen, 2022.