Gå til leksikonoversigt

Cathrinesminde, teglværk og museum

Steder
Cathrinesminde Teglværk

Cathrinesminde Teglværk med den 37 m høje skorsten. Foto fra 2021.

Foto: Hjart, CC BY-SA 4.0.

Tidligere teglværk ved Iller Strand. Det blev grundlagt i 1732 af to gårdejere i Mølmark syd for Broager. I 1880 blev teglværket udskilt fra landbruget, idet brødrene Mathias og Andreas Hollensen delte virksomheden imellem sig, så Andreas overtog teglværket, som han lod opkalde efter sin mor. Cathrinesminde blev moderniseret, og i stedet for de gamle kammerovne opførtes 1892 en ringovn. Der etableredes endvidere en anløbsmole og tipvognsspor og bygget arbejderboliger samt direktørbolig på bakken.

Mange af teglværkerne langs Flensborg Fjord lukkede i 1920'erne og 1930'erne, men Cathrinesminde fortsatte sin produktion frem til 1968, hvor det bukkede under for konkurrenternes moderne tunnelovne.

I 1978-79 dannede teglværket rammen om egnsspil og udstillinger. I 1986 påbegyndte en selvejende institution restaureringen af stedet, og 1993 åbnedes Cathrinesminde Teglværksmuseum som filial af Museet på Sønderborg Slot. Ud over selve produktionsanlægget med en 37 m høj skorsten kan man bl.a. besøge tørrelader og arbejderboliger. 

Cathrinesminde Teglværk er udpeget af Kulturarvstyrelsen som et af de vigtigste danske industriminder. 

Se også artiklen Teglfremstilling i Sønderjylland.

Cathrinesminde Teglværk

Ringovnen ved Cathrinesminde Teglværk. Foto fra 2021.

Foto: Hjart, CC BY-SA 4.0.