Gå til leksikonoversigt

Poppostenen

Steder

Poppostenen er navnet på en stendysse, som står lidt nord for Helligbek (dansk Helligbæk) i det nordvestlige Angel i Sydslesvig. Stendyssen kaldes også Dåbsstenen. Sagnet fortæller, at biskop Poppo brugte denne sten, da han døbte hedninge i Helligbæk. Den mest prominente hedning skulle være kong Harald Blåtand.

Stendyssen stammer fra ca. 3500 f.Kr. Gravanlæggets jordhøj er helt væk, det samme gælder randstenene og den stendynge, som lå om kammeret. Tilbage står kun selve gravkammeret, der er ca. 2,4 m langt og 1 m bredt. Det er bygget af seks sidesten: to sten på hver langside, en stor endesten i nord og en lav tærskelsten i syd. En dæksten ligger som loft. På dækstenens overkant ses 17 skålformede fordybninger, som sandsynligvis er indhugget en gang i bronzealderen. 

Poppostenen blev fredet allerede i 1858 af den arkæologi-interesserede Frederik 7. Han købte mindesmærket af den daværende lodsejer. I kontrakten blev det bestemt, at der skulle være offentlig adgang til mindesmærket, hvilket stadig gælder.

Litteratur:

Klaus Ebbesen: Sydslesvigske oldtidsminder. Grænseforeningens årbog 1987.