Schengenaftalen
Aftale indgået i 1985 i den luxembourgske by Schengen mellem Tyskland, Belgien, Frankrig, Luxembourg og Nederlandene. I dag (2024) består Schengensamarbejdet af 29 lande. Det er 25 af de 27 EU-lande (Irland og Cypern deltager ikke) samt Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Danmark har siden 2001 deltaget fuldt ud i Schengensamarbejdet.
Aftalen skal sikre fri passage over grænserne mellem medlemslandene, og den giver mulighed for, at borgene i Schengenlandene frit kan bo, studere og arbejde i hvilket som helst medlemsland. Schengenområdet omfatter over 4 mio. km2 med en befolkning på næsten 420 mio. mennesker. Der foretages ikke kontrol ved de indre grænser i Schengenområdet undtagen i tilfælde af specifikke trusler. Til gengæld er kontrollen ved Schengenområdets ydre grænser forstærket, og kontrollen skal som udgangspunkt foregå efter de samme regler alle steder. Schengenaftalen indebærer også et styrket politisamarbejde mellem landene, som skal medvirke til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og illegal indvandring.
Aftalens ikrafttræden førte til nedlæggelse af grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse, men i lyset af den øgede migrationsstrøm blev grænsekontrollen genindført den 4. januar 2016 og er siden da blevet forlænget hvert halve år.