Gå til leksikonoversigt

Pølsemageri i Sønderjylland

Begreber

Den sønderjyske tradition for pølsemageri er udviklet af slagtere, der var uddannet i Tyskland. Det er et håndværk, der er gået i arv gennem generationer, og mange af pølsemagerne er fortsat af tysk oprindelse. De fremstiller pølsetyper, som tidligere ikke fandtes i det øvrige Danmark, bl.a. ølpølser, kålpølser og ringriderpølser, samt pølser, som laves på lidt anden vis som fx røget leverpølse. Generelt er pølserne velkrydrede med meget få eller ingen tilsætnings- eller fyldstoffer, og der anvendes stenovne til de røgede pølser. Blandt landsdelens velkendte pølsemagere er Højer Pølser på vestkysten, slagterne Lampe og Vollstedt i Haderslev, slagter Johansen i Aabenraa, Als Pølser i Kirkehørup og Slagter Worthmann i Rødekro.

Læs også artiklen "Kosttraditioner i Sønderjylland"

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Ølpølser. Denne type pølse indeholder dog ikke øl, men spises til øl.

Ølpølser. Denne type pølse indeholder dog ikke øl, men spises til øl.

Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot. Foto: Kim Holm.