Hvad vil det sige at være dansk? Det spørgsmål har været til debat i løbet af sommeren, efter at kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) har taget initiativ til en Danmarkskanon, som indbyder danskerne til at komme med deres bud på, hvilke værdier der skal være en del af fremtidens Danmark.
Nu er også det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland kommet på banen for at give deres bud på det særligt danske.
Det danske mindretal i Sydslesvig inviterer 5. oktober til en visions- og diskussionsdag om emnet på Dansk Centralbibliotek i Flensborg. Bag arrangementet står Sydslesvigsk Forening (SSF), Dansk Centralbibliotek og Flensborg Avis.
Det tyske mindretal i Danmark med hovedkontor i Aabenraa har allerede fremsendt deres forslag til Bertel Haarder.
Det er sket efter opfordring fra ministeren, da han i maj måned deltog i De Danske Årsmøder i Flensborg, hvor også repræsentanter fra det tyske mindretal var til stede. Hinrich Jürgensen, der er formand for Bund Deutscher Nordschleswiger, skriver i brev til Bertel Haarder den 28. juni:
”Vi mener, det er oplagt, at grænselandet – og især samlivet mellem mindretal og flertal – bør optages i en dansk værdikanon … Udgangspunktet kunne være København-Bonn Erklæringerne fra 1955, der dels giver mindretallene den formelle ligestilling og dels er rammen omkring mindretalsmodellen i grænselandet.”
Hermed trækker Hinrich Jürgensen en linje til ministerens idé om at søge om at lade den dansk-tyske mindretalsmodel blive optaget på Unescos liste over immateriel verdenskulturarv inden 2020.
”Vi regner i den forbindelse med at vende tilbage sammen med det danske mindretal”, slutter Hinrich Jürgensen sit brev til Bertel Haarder.
Man kan komme med sit forslag til den nye Danmarkskanon i løbet af efteråret på danmarkskanon.dk, facebook.com/danmarkskanon og ved brug af hashtagget #DKkanon på Instagram og Twitter. Alle forslag kurateres af videnspersoner til en bruttoliste, som sendes til digital folkeafstemning.