Sønderjysk film nomineret til Nordisk Råds filmpris
Filmen ’Onkel’, der handler om Sønderjyllands åbne marskvidder, landbrugslivet og den sønderjyske dialekt, er blevet nomineret som Danmarks kandidat til Nordisk Råds filmpris.

I 'Onkel' spiller Jette Søndergaard hovedrollen som 27-årige Kris. Filmen havde premiere torsdag den 14. november 2019.
Foto: Per Arnesen
Den sønderjyske film ’Onkel’, der tidligere har vundet priser i bl.a. Japan, Norge, Danmark og Italien, har modtaget mere hæder. Tirsdag blev filmen nomineret som Danmarks kandidat til Nordisk Råds filmpris, der uddeles til en nordisk film, som er forankret i den nordiske kultur, har en høj kunstnerisk værdi og udgør et helstøbt værk. Det oplyser Nordisk Film og TV Fond i en pressemeddelelse.
”Det betyder meget for mig at følge i fodsporene på nogle af Nordens dygtigste filmmagere”, siger instruktør og manuskriptforfatter Frelle Petersen, der har lavet filmen med et budget på 3,5 millioner kroner, om nomineringen til dr.dk.
’Onkel’ er optaget med lokale amatørskuespillere, der er blevet castet inden for en radius af 15 kilometer fra den gård, hvor størstedelen af filmen foregår, og handler om den 27-årige Kris (Jette Søndergaard), der mistede sine forældre som ung. Hun er beskyttende overfor sin halvinvalide onkel (Peter H. Tygesen), som hun driver et mindre landbrug sammen med på gården Stenbjerg nordøst for Tønder. De har et nært forhold, selvom de tilbringer det meste af deres hverdag sammen i tavshed. Kris besøger jævnligt sine forældres grav, og her møder hun en dag den jævnaldrende kirkesanger Mike, og en fascination mellem dem opstår. Langsomt opdager Kris, at der findes et liv uden for gården.
Det er en dansk jury bestående af filmanmeldelserne Per Juul Carlsen, Jacob Wendt Jensen og Eva Norup Redvall, der har udvalgt ’Onkel’ som Danmarks kandidat til Nordisk Råds filmpris. De tre jurymedlemmer har særligt hæftet sig ved filmens meget lokale islæt og nærværende stemning.
”Uden filmstjerner, med amatører, på en almindelig gård, på en lille dialekt i et glemt hjørne af fjerne Sønderjylland fortæller instruktør Frelle Petersen en historie med styrke til at ramme hele den store jordklode i hjertet”, lyder det i juryens begrundelse.
Udover ’Onkel’ udgøres de nominerede til Nordisk Råds filmpris af filmene ’Koirat eivät käytä housuja’ (Finland), ’Bergmál’ (Island), ’Barn’ (Norge) og ’Charter’ (Sverige). Vinderen af prisen, der består af 350.000 danske kroner, præsenteres den 27. oktober ved en prisuddeling i Reykjavik, Island. På grund af coronapandemien er det stadig uklart, i hvilket format prisuddelingen kommer til at foregå, oplyser Nordisk Råd på sin hjemmeside.
Det er 17. gang, at Nordisk Råds filmpris uddeles. Seks gange tidligere er prisen gået til en dansk film, bl.a. i 2007 hvor vinderen blev ’Kunsten at græde i kor’, der baserer sig på Erling Jepsens roman af samme navn og ligeledes foregår i Sønderjylland.
’Onkel’ havde premiere i november 2019 og modtog dengang femstjernede anmeldelser fra bl.a. Politiken, BT, Berlingske og DR.
”I en tid, hvor der bliver skruet højere og højere op – for effekterne, for musikken, for følelserne, for tempoet – går den danske instruktør Frelle Petersen den modsatte vej. Frelle Petersen tror tilsyneladende på, at en historie snildt kan fortælle sig selv, hvis bare man lader den gøre det. Og det er netop dét med at give en historie lov og plads, der er så overvældende ved 'Onkel'”, skrev DR’s filmanmelder Per Juul Carlsen om filmen.
’Onkel’ kan ikke længere ses i biografen, men kan bl.a. lejes gratis på filmstriben.dk.
Flere nyheder: