Tilbage til nyhedsliste

Ugens album på P4 blev sønderjysk

4. december 2023

Rikke Thomsens nye album ’Makværk’ har fået en god modtagelse.

Rikke Thomsen udgav den 10. november 2023 sit andet album 'Makværk'.

Rikke Thomsen udgav den 10. november 2023 sit andet album 'Makværk'.

Foto: Ditte Chemnitz

Hun synger sønderjysk, som hun plejer. Men hun kan godt mærke, at hun er blevet mere kendt i den brede offentlighed. Hendes nye album ’Makværk’, der udkom den 10. november, er blevet taget godt imod og har blandt andet været ’Ugens Album’ på Danmarks Radios P4. Grænseforeningen har talt med musikeren Rikke Thomsen.

”Den har også været ’Ugens Album’ på P5, det var mit første album også. P5 har bakket min musik enormt meget op.  Men P4 er Danmarks største radiokanal, så det giver lidt mere bredde på publikumsradaren”, siger hun.

Med ’Makværk’ oplever hun at udgive det, der er kendt som ’den svære to’er’.

”Ja, det er jo en sjov ting at tale om. Jeg kan mærke det på den måde, at med ’Opland’ i 2021 var det lidt et gratis forsøg. Der var ikke nogen, der forventede noget. Den opmærksomhed, der kom, var jeg taknemmelig for. Men når man udgiver plade nummer to, så er der mere på spil. Der er forventninger. Det er en god ting, men også en ny ting”, siger Rikke Thomsen.

Men opmærksomheden får hun ikke kun, fordi hun har udgivet et nyt album. Hun er ved at være vokset fra de små spillesteder.

”Der er rigtig mange, der gerne vil til mine koncerter. Jeg kan tydeligst mærke det på entusiasmen omkring koncerterne, og jeg er stolt over, at folk vil bruge deres tid, deres opmærksomhed og deres ører på at gå til koncert med mig. Vi er mange om buddet. Alle os, der spiller musik i Danmark, har i princippet det samme publikum”.

Og Rikke Thomsen er ikke bare et sønderjysk fænomen. Hun har fat i et bredt publikum.

”Jeg synes, folk mere tager dét, at jeg synger på sønderjysk, som en selvfølge. Den præmis har folk accepteret. Det er ikke så eksotisk længere. Nu lytter folk lige så meget til, hvad det er, jeg synger, og ikke bare til, at det er sønderjysk. Det er jeg glad for som sangskriver, for rent pressemæssigt har der meget opmærksomhed på, at det var sønderjysk - og ikke så meget på indholdet”.

Rikke Thomsen har selv prøvet at tjekke op på, hvor mange sønderjyder der var til en koncert.

”Jeg spørger nogle gange for sjov, om der er nogle sønderjyder til stede, hvor der er to ud af 500, som rækker armen i vejret. Så ud af et stort publikum har der altså kun været to sønderjyder til stede. Nogle gange kommer de - ikke sønderjyderne, selvfølgelig, men andre publikummer - og siger, at de knapt fattede, hvad jeg sang, men det mindede dem om det sted, de selv kommer fra. Og det, at vi alle kommer et sted fra, har folk brug for at blive mindet om”.

Makværk kan fås på CD og lyttes på streamingtjenesterne nu. Pladen udkommer på vinyl den 24. februar 2024.