Tilbage til nyhedsliste

Nationalstat og mindretal kommer til debat på Rødding Højskole

27. november 2020

Rødding Højskole og Grænseforeningen inviterer 31. maj til 6. juni 2021 på højskolekursus, der sætter fokus på Genforeningen i 1920 og de nationale grundfortællinger og omfatter grundlovsmøde med underholdning ved Sigurd Barrett. ”Man kan roligt tilmelde sig, for vi har styr på coronareglerne”, lyder det fra Mads Rykind-Eriksen, der er forstander på Rødding Højskole

”Man kan roligt tilmelde sig, for vi har styr på coronareglerne”, lyder det fra Mads Rykind-Eriksen, der er forstander på Rødding Højskole.

”Man kan roligt tilmelde sig, for vi har styr på coronareglerne”, lyder det fra Mads Rykind-Eriksen, der er forstander på Rødding Højskole.

Arkivfoto: Tim Riediger

Højskolekurset ”Grænser og fællesskab. Nationalstat og mindretal under forandring”, der afholdes 31. maj til 6. juni 2021 på Rødding Højskole, tager udgangspunkt i Genforeningen, og hvordan de nationale grundfortællingers forandres som følge af globalisering, klimaændringer og pandemier. Højskolekurset er arrangeret i samarbejde med Grænseforeningen.

Mads Rykind-Eriksen, der er forstander på Rødding Højskole, der kunne fejre 100-års jubilæum i 2019, håber, at mange vil tilmelde sig højskolekurset, selv om coronapandemien er en realitet.

”Jeg forstår godt, at mange er bekymrede for at blive smittet med corona i disse tider. Men jeg kan berolige med, at vi på Rødding Højskole ikke har haft smitte med corona og overholder alle sikkerhedsforanstaltninger. Vi holder afstand, vi går med mundbind, vi spritter af, og der er indført ensretning i fællesarealerne. Så vi er knivskarpe på det”, siger Mads Rykind-Eriksen, der også oplyser, at deltagerne på højskolekurset normalt spiser i spisesalen sammen med de andre elever, men dette kommer ikke til at ske denne gang. Deltagerne kommer til at spise sammen i spisesalen, men forskudt i forhold til eleverne.

”Det mest beroligende er jo, at den generation, der traditionelt vil deltage på dette højskolekursus med stor sandsynlighed vil have modtaget vaccinen, når vi når frem til maj 2021, hvor højskolekurset afholdes. Men vi følger Søren Brostrøm, (direktør for Sundhedsstyrelsen, red.), der jo har sagt, at han først giver krammer om et år. På Rødding Højskole slækker vi heller ikke på restriktionerne. De kommer til at vare hele 2021”, siger Mads Rykind-Eriksen, der i øvrigt glæder sig over, at der er masser af tilmeldinger til både de korte og de lange kurser på Rødding Højskole og mange andre højskoler til næste år.

”Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Højskolerne oplever en stigende søgning, fordi både unge og seniorer ikke tager ud at rejse til næste år på grund af corona. I stedet tager mange af dem på højskole”, siger han.

På højskolekurset til maj vil hver dag blive indledt med morgensang ved Mads Rykind-Eriksen, frimenighedspræst Mette Geil eller generalsekretær i Grænseforeningen Knud-Erik Therkelsen. Der vil i løbet af højskolekurset være foredrag ved bl.a. museumsinspektør Axel Johnsen, sociolog Henrik Dahl, MF for Liberal Alliance, tidligere minister og formand for Grænseforeningen Mette Bock, professor Nils Arne Sørensen, professor Steen Bo Frandsen, biskop og formand for Grænseforeningen Peter Skov-Jakobsen, formand for SSF Gitte Hougaard-Werner, tidligere ambassadør i Berlin Friis Arne Petersen, foredragsholder Erik Lindsø og kommunikationschef i BDN Harro Hallmann.

Deltagerne vil også få mulighed for at komme på udflugt til Bennetgård, Frihedsbroen og Skibelund Krat, heldagstur til Dybbøl, Broager, Rinkenæs og Flensborg, og komme på besøg i Sdr. Hygum Forsamlingshus til sønderjysk kaffebord.

Grundlovsdag den 5. juni vil der også være mulighed for at deltage i grundlovsmøde på Rødding Højskole i samarbejde med Rødding by, hvor Sigurd Barrett vil underholde. Der vil være grundlovstaler ved Lotte Rod, MF for Radikale Venstre, og Simon Faber, leder af Genforeningssekretariatet i Aabenraa og tidligere overborgmester i Flensborg for SSW.

Højskolekurset på Rødding Højskole koster 5.250 kr. for et dobbeltværelse, hvilket inkluderer fuld pension og udflugter.  Find yderligere oplysninger på www.rhskole.dk.