Tilbage til nyhedsliste

Ny højskolesangbog er udkommet 

12. november 2020

Højskolesangbogen er 12. november udkommet i en ny udgave. Blandt de nye sange er genforeningssangen ’Hver dag en ny dag’, der er skrevet af den nu afdøde digter Pia Juul med musik af højskolelærer Marianne Søgaard. 

Højskolesangbogen er 12. november udkommet i sin 19. udgave.

Højskolesangbogen er 12. november udkommet i sin 19. udgave.

Foto: Højskolesangbogen

Den klassiske blå højskolesangbog er torsdag 12. november udkommet i sin 19. udgave. I alt indeholder sangbogen 601 sange, hvoraf 151 er nye, mens 122 sange er røget ud.  

Blandt de nye sange er genforeningssangen ’Hver dag en ny dag’, der er skrevet af den nu afdøde digter Pia Juul og komponeret af højskolelærer Marianne Søgaard på initiativ af Grænseforeningen i anledning af Genforeningsjubilæet 2020.  

I et interview med magasinet Grænsen i april måned forklarede Pia Juul, at hun med sangens tekst ønsker at formidle et budskab om, at vi i alle livets aspekter skal tænke over, hvordan vi opfører os. 

“Min sang handler om grænser, men også om, at det er vigtigt at huske på, at dét, vi gør nu, får betydning for den næste generation”, sagde Pia Juul til magasinet Grænsen i april, hvor også komponist Marianne Søgaard blev interviewet om sit arbejde med sangens melodi. 

“Sangen kredser om en række eksistentielle spørgsmål om den enkeltes værdier i forhold til åbenhed. Jeg har forsøgt at afspejle dette i en melodi med et skær af noget genkendeligt, der taler til vores intuition, og som giver én lyst til at synge med”, sagde Marianne Søgaard, der underviser i sangskrivning og kor på Silkeborg Højskole, til magasinet Grænsen i april. 

De 601 sange i den nye højskolesangbog er blevet udvalgt af et sangbogsudvalg, der er udpeget af Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD). Jørgen Carlsen, tidligere forstand på Testrup Højskole, har været formand for sangbogsudvalget og i en kronik i Politiken 12. november skriver han om sit syn på højskolesangen. 

”Højskolesangen repræsenterer en kærkommen kulturel selvbesindelse – et åndehul fyldt med forundring og eksistentiel resonans. Eller sagt med Grundtvig: livsoplysning. Højskolesang er livsoplysning i aktion”, skriver Jørgen Carlsen i kronikken. 

Udover Jørgen Carlsen har sangbogsudvalget bestået af forfatter Dy Plambeck, pianist og DR-vært Mathias Hammer, kirkemusiker Anne Odgård Eyermann, højskoleforstander Søren Launbjerg og efterskoleforstander Mette Sanggaard.  

Også Sigurd Barretts ’Man må trække en grænse’ fra 2016 er blandt de nye sange i Højskolesangbogen. Baggrunden for sangen fortalte han bl.a. om i et interview med magasinet Grænsen i april 2019.  

Den nye højskolesangbog kan købes på www.hojskolesangbogen.dk.

Lyt til genforeningssangen 'Hver dag en ny dag' fremført af komponist Marianne Søgaard og elever fra Silkeborg Højskole. Video: Grænseforeningen.