Grænseforeningens formand: ”Fremtiden er vi fælles om at forme”
Grænseforeningen fejrer sit 100-års jubilæum med ca. 300 medlemmer og gæster fra Sydslesvig.

Peter Skov-Jakobsen, formand for Grænseforeningen, bød velkommen til Grænseforeningens Sendemandsmøde 2021.
Foto: Grænseforeningen
Peter Skov-Jakobsen, der er formand for Grænseforeningen, åbnede to dages fejring af Grænseforeningens 100-års jubilæum i Vingsted med en tale, der havde fokus på alt det, vi er fælles om.
”Vi har en fælles fortid, og fremtiden er vi fælles om at forme”, sagde formanden blandt andet til de 293 deltagere, herunder 120 gæster fra det danske mindretal i Sydslesvig.
Grænseforeningens Sendemandsmøde indledtes med at understrege betydningen af fællesskabet med fællessang under ledelse af efterskolelærer Karen Hanne Munk, Sundeved Efterskole.
Generalsekretær Jens A. Christiansen, Sydslesvigsk Forening (SSF) deltog herefter i debatten ’Hvad er mindretalsidentitet?’ med Grænseforeningens Kulturmødeambassadører.
Jens A. Christiansen var blevet bedt om et provokerende indlæg og indledte med at referere et digt af H.C. Andersen fra et besøg på Augustenborg Slot i 1844, hvori det hedder: ”Mest har jeg lært fra min Barndomstid at elske det Røde og Hvide”.
Sådan er det også for det danske mindretal, fastslog Jens A. Christiansen, og understregede, at der ikke var tale om en trussel mod det rød-hvide i Sydslesvig i dag. Derimod var der i dag en trussel mod det danske mindretal fra en helt anden kant, sagde Jens A. Christiansen.
”I år, hvor Grænseforeningen ovenikøbet holder sit 100-års jubilæum, er der ikke en politisk trussel fra Tyskland over for det danske mindretal, for den trussel er der overordnet ikke. Nej, udfordringen i dag gælder Grænseforeningen, dens forkærlighed for bindestregsidentitet og en manglende forståelse for, hvad et mindretal er for en størrelse”, sagde Jens A. Christiansen og fortsatte:
”Bindestregen er en trussel mod det danske mindretal og første skridt på vej mod assimilation. Bindestregen kan undergrave det danske mindretals selvforståelse og eksistens. Er det det, vi vil? Er det det, I vil?”, spurgte Jens A. Christiansen retorisk og understregede, at der også fremadrettet var brug for et stærkt samarbejde mellem det danske mindretal i Sydslesvig og Grænseforeningen, ikke mindst når det gælder fastholdelse af at tale det danske sprog.
”Vi skal samarbejde. Ikke i forhold til bindestreg, for den skaber splid, også i det danske mindretal. Vi skal undgå sindelags- og sprogforkalkning, og her hjælper bindestregen heller ikke. Vi skal også sikre mindretallet sine folkeretlige særrettigheder, både i forhold til Europarådet og FN”, sagde Jens A. Christiansen.
Grænseforeningens Kulturmødeambassadører var repræsenteret ved fem unge med flerkulturel baggrund. Kjell Knudten, der har dansk-tysk baggrund, sagde blandt andet i sin præsentation.
”Vi har rigtig mange kulturer i vores bagage, men det vi egentlig har til fælles, er det danske. Jeg føler mig lidt mere tysk, når jeg er i Danmark, og lidt mere dansk, når jeg er i Tyskland”, sagde Kjell Knudten, der er en del af det danske mindretal i Sydslesvig.
Det tyske og det danske fylder lige meget i mit liv, jeg er virkelig glad for at have dansk-tysk bindestregsidentitet”, sagde Manuela Kleinle, der er en del af det danske mindretal.
”Min kusine sagde til mig, at hun syntes, jeg var mere dansk, end jeg var tysk. Hun syntes, jeg ledte mere efter de tyske ord”, sagde Carla Grahl, der er en del af det danske mindretal.
Erik Kaas-Nielsen, der har dansk-venezuelansk baggrund, og derfor taler spansk, fortalte, at han og hans italienske kæreste, taler dansk privat når de opholder sig i Spanien. Og Miyuki Daorana, der har dansk-grønlandsk-japansk baggrund fortalte, hvordan hun oplever kulturforskellene mellem Danmark og Grønland, hvor man eksempelvis krammer meget, på den ene side og Japan, hvor man slet ikke krammer, på den anden side.
I løbet af lørdagen vil alle deltagerne ved Grænseforeningens Sendemandsmøde deltage i samtalesaloner, hvor de skal debattere emner som ’Det grå guld’, ’sprogmøder’, ’Sønderjylland fortæller’, ’Det europæiske perspektiv på mindretal’, ’Samtaler om grænser’ m.m.
Lørdag aften er der festmiddag med festtale ved tidligere kirke- og kulturminister Mette Bock, der er tidligere formand for Grænseforeningen, og koncert ved musikeren og entertaineren Sigurd Barrett.
Søndag afholdes det officielle Sendemandsmøde.
Flere nyheder: