Tilbage til nyhedsliste

Ny foredragsrække udforsker grænselandet efter Anden Verdenskrig

21. februar 2025

Den personlige fortælling er i fokus, når en ny foredragsrække udforsker grænselandet efter Anden Verdenskrig. 

Sydslesvigske Anke Spoorenkdonk er en del af programmet for en ny foredragsrække, der under overskriften 'De fremmede' dykker ned i grænselandet i årene efter Anden Verdenskrig.

Sydslesvigske Anke Spoorenkdonk er en del af programmet for en ny foredragsrække, der under overskriften 'De fremmede' dykker ned i grænselandet i årene efter Anden Verdenskrig.

Foto: Lars Salomonsen

Af Alexander Leicht Rygaard

Hvordan påvirkede afslutningen på Anden Verdenskrig det dansk-tyske grænseland? Og hvad kan vi lære af den periode i dag?

Det undersøger en ny foredragsrække under overskriften ’De fremmede’ i anledning af 80-året for krigens afslutning i 1945.

”Jeg har som tilflytter selv oplevet at blive mødt som fremmed i grænselandet, og det skabte en generel undren i mig. Hvornår er man fremmed, og hvad skaber den fremmedgørelse? Grænselandets historie rummer et enormt spændingsfelt mellem det fremmede og det velkendte, og særligt lige i kølvandet på Anden Verdenskrig skete der mange forandringer. Men har vi lært at omgås spændingerne? Det skal foredragsrækken være med til at undersøge”, siger projektleder Tue Søvsø, der har igangsat projektet ved siden af sit daglige arbejde som filosof tilknyttet universitetet i Heidelberg.

”Min morfar er født og opvokset i Christiansfeld. Da de mange tyske flygtninge blev samlet i en lejr uden for byen efter krigens afslutning, meldte han sig som vagt. Han blev utrolig berørt af deres situation og ønskede at hjælpe. Det var ikke populært i byen, og min morfar blev aldrig rigtigt den samme. Han døde få år senere”, fortæller Tue Søvsø.

Foredragsrækken finder sted i samarbejde med en række biblioteker i grænselandet og er støttet af EU’s Interreg-program.

”Det er en historie, der griber over begge sider af grænsen, og derfor gav det sig selv, at vi skulle arrangere foredrag både nord og syd for grænsen med repræsentanter fra såvel flertal som mindretal. Mens Sønderjylland modtog flygtninge i tusindvis, blev Slesvig-Holstens befolkningstal næsten fordoblet. Det var ikke kun dem, der flygtede, hvis livsvilkår ændrede sig. Det var også dem, der altid havde været der, og nu skulle forholde sig til fremmede i hobetal i en forvejen hård tid”, siger Tue Søvsø.

Det første foredrag finder sted tirsdag den 18. marts kl. 19.00 på biblioteket i Nibøl. Foredragsholder er Wolfgang Jandt, der er født i det daværende Østpreussen. Han vil fortælle om, hvordan han som barn flygtede fra den russiske hær sammen med sin mor. En flugt, der begyndte om morgenen den 21. januar 1945. 

I alt er der arrangeret ti foredrag her i foråret, fem på dansk side og fem på tysk side. Udgangspunktet er den personlige fortælling, og på listen over foredragsholdere er der et par kendte navne fra det danske mindretal. 

Anke Spoorendonk, tidligere minister for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og nuværende formand for Foreningen Norden i Sydslesvig, skal den 20. marts fortælle om sin barndom under overskriften ’En barndom som dansksindet i Sydslesvig’. Det er på Flensborg Bibliotek kl. 17.00. 

Også Karl Fischer, bibliotekar på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og chauffør for bibliotekets populære bogbus, skal holde foredrag om sin barndom på Flensborg Bibliotek. Det sker den 14. maj kl. 17.00 under overskriften ’Sydslesvigsk feriebarn i en modstandsmands familie’.

Foredragsrækken fortsætter til efteråret. Tue Søvsø fortæller, at forventningen er at have 12 foredrag, hvor fokus også skal være på grænselandets øvrige mindretal, friserne og sinti-roma, samt jødisk kultur i Flensborg i årene efter Anden Verdenskrig. 

Foredragsrækken rummer også kendte sydslesvigske navne, såsom Anke Spoorendonk, tidligere SSW-minister og nuværende formand for Foreningen Norden i Sydslesvig.

Foredragsrækken rummer også kendte sydslesvigske navne, såsom Anke Spoorendonk, tidligere SSW-minister og nuværende formand for Foreningen Norden i Sydslesvig.

Foto: PR