Slesvig-Holsten ønsker øget mindretalsbeskyttelse i EU
Mindretal og deres sprog bør både beskyttes og styrkes yderligere i hele Europa. Det var budskabet fra Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther (CDU), da han mandag mødtes med EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen til et videomøde.
Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther (CDU) mødtes mandag med EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen via en videforbindelse.
Foto: Staatskanzlei Schleswig-Holstein
Mindretalsrettigheder og -sprog stod på dagsordenen, da Daniel Günther (CDU), ministerpræsident i Slesvig-Holsten, mandag mødte EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen til en konstruktiv dialog på et videomøde. Det skriver den slesvig-holstenske regering i en pressemeddelelse.
Daniel Günther understregede ved mødet, at det er i alle EU-medlemslandes interesse at støtte sproglige og kulturelle mindretal, da de bidrager til regional udvikling og synliggør den kulturelle rigdom i Europa. Daniel Günther havde gerne set, at støtten til mindretallene i EU var blevet forankret i borgerinitiativet Minority SafePack Initiative (MSPI), som næsten 1,2 millioner EU-borgere har skrevet under på. Dette initiativ blev dog afvist af EU-Kommissionen i januar 2021.
”Slesvig-Holsten har helt fra starten understøttet det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack Initiative”, sagde Daniel Günther ifølge pressemeddelelsen og henviste til, at det på baggrund af EU-Kommissionens afvisning af MSPI nu må være op til de enkelte medlemslande og deres regeringer og mindretallenes egne organisationer at sikre mindretallenes rettigheder.
Som positive eksempler på, hvordan EU bidrager til at støtte dets mindretal, fremhævede Daniel Günther bl.a. muligheden for at søge forskningsmidler gennem forskningsprogrammet Horizon Europe, muligheden for udvekslingsophold for unge gennem Erasmus+-programmet og arbejdsprogrammet Creative Europe, som bl.a. skal støtte mangfoldighed i kulturlivet i EU.
Slesvig-Holsten har selv tre anerkendte nationale mindretal, der er skrevet ind i delstatens forfatning. Det drejer sig om det danske mindretal, friserne samt sinti og romaerne.
Flere nyheder: