Tilbage til nyhedsliste

Grænsekontrol for gymnasieelever

8. september 2022

Grænseforeningens Elevambassadører diskuterede grænsekontrol på Ungdommens Folkemøde.

Grænseforeningens Elevambassadører diskuterede grænsekontrol på Ungdommens Folkemøde i Valbyparken.

Grænseforeningens Elevambassadører diskuterede grænsekontrol på Ungdommens Folkemøde 2022 i Valbyparken.

Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen

”Are you from Germany?”, ”Jeg tror bare, de snakker sådan halvtysk!”, ”Ich spreche sehr gut deutsch!”

Sådan løs den spredte snak, mens Grænseforeningens Elevambassadører, som er elever på de danske gymnasier i Sydslesvig og det tyske gymnasium i Sønderjylland, gjorde sig klar til en introduktion af emnet grænsekontrol, som var udgangspunktet for en workshop sammen med elever fra Københavns åbne Gymnasium.

Da først Elevambassadørerne fortalte om deres hverdag, stod det klart, at jo, de taler dansk i mindretallet syd for grænsen, og ja, grænsekontrollen indvirker på hverdagen for folk i grænseområdet.

”Jeg gik på efterskole i Danmark ligesom mine søskende. De lærte bedre dansk af det. Men det var i 2020, så vi blev sendt hjem på grund af corona. Grænsen var helt lukket. Da jeg skulle tilbage på efterskolen i Skanderborg, blev jeg stoppet ved grænsen. Jeg kunne ikke komme ind i Danmark, for jeg har tysk pas og manglede et stykke papir fra efterskolen”, fortæller en af Elevambassadørerne, som er elev på A.P. Møller Skolen, som er det danske gymnasium i byen Slesvig.

En anden Elevambassadør fortæller, hvordan familien ikke kunne holde ferie på den campingplads på Fyn, hvor de har camperet i mange år, fordi de ikke kunne komme over grænsen.

I en quiz konstaterede gymnasieeleverne, at 280 grænsesten markerer grænsen mellem Danmark og Tyskland, at der er 17 officielle grænseovergange, hvor man kan køre i bil over de 13, og at der er kontrol ved tre grænseovergange.

Gymnasieeleverne er stærkt inspirerede af grænsen mellem Sjælland og Fyn/Jylland, da de efter en gruppedrøftelse giver deres bud på, hvordan man kan lave en bedre grænsekontrol.

”Kontrollen skal være digital, og man kan bruge sit pas ligesom en Brobizz efter mottoet: Hvis du har pas, er der plads” foreslår en gruppe. En anden mener, man må kunne scanne nummerpladerne på bilerne, ligesom når man kører over Storebælt.

Et andet forslag er bare at fjerne grænsekontrollen. En gruppe mener, at så kan politiet i stedet bruge tiden på noget fornuftigt.

Der var også et forslag om en opdeling af dem, der krydser grænsen, så pendlere og folk i grænselandet kunne krydse grænsen frit, mens der blev holdt mere øje med andre rejsende.

Danmark blev en del af Schengen-samarbejdet i 2001, der sikrer fri bevægelighed for borgere i 26 EU-lande. Siden 2016 har der været midlertidig grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland. Ved indførelsen var begrundelsen flygtningesituationen i Europa. Siden er kontrollen blevet forlænget flere gange, bl.a. på grund af corona. Hvis grænsekontrollen skal fortsætte, skal den næste gang forlænges i november. Fra tysk side har både landdagen i delstaten Slesvig-Holsten og flere ministre i forbundsregeringen i Berlin ytret stor utilfredshed med de gener, kontrollen giver til folk i grænselandet.