Nyt hold af Grænseforeningens Elevambassadører er klar til besøg
Siden 2006 har Grænseforeningens Elevambassadører formidlet autentiske historier om, hvordan det er at vokse op i et grænseland. Nu er endnu et nyt hold klar, og de bringer en god energi, fortæller Gunvor Vestergaard, projektleder og pædagogisk konsulent i Grænseforeningen.
En gruppe af de nye elevambassadører til seminar i Lyksborg.
Foto: Gunvor Vestergaard/Grænseforeningen
Af Alexander Leicht Rygaard
Hvordan er det at være ung i et grænseland, hvor både dansk og tysk sprog og kultur påvirker din levevis?
Det har Grænseforeningens Elevambassadører fortalt om på ungdomsuddannelser i Danmark siden 2006, og nu er endnu et nyt kuld klar til at komme i aktion.
”Jeg er meget spændt på at komme i gang og påtage mig det ansvar at fortælle om det danske mindretal i Sydslesvig til danskere på min egen alder nord for grænsen”, siger Anna Sophie Petersen, der går i 1.g på A.P. Møller Skolen.
Sammen med knap 60 andre unge fra det danske mindretals to gymnasier i Flensborg og Slesvig, Duborg-Skolen og A.P. Møller Skolen, samt det tyske mindretals gymnasium i Aabenraa, var Anna Sophie Petersen afsted på Elevambassadørseminar i første weekend af oktober.
”Det var en god oplevelse. Jeg lærte meget om grænselandet og historien”, siger hun.
Elevambassadørseminaret fandt sted på Waldschulheim i Lyksborg, hvor Gunvor Vestergaard, projektleder og pædagogisk konsulent i Grænseforeningen, havde sammensat et program, der både skulle styrke elevernes egne fortællinger samt etablere et fællesskab blandt de unge på tværs af de tre gymnasier. Og det viste sig som et vellykket program.
”Det er altid sjovt, når vi begynder med en ny gruppe elevambassadører. Og jeg må sige, at det er en meget spændende gruppe, vi har nu her. De udviser stor nysgerrighed og engagement og har nogle interessante fortællinger i deres bagage. De glæder sig til at komme ud og fortælle om mindretalslivet i grænselandet”, siger hun.
Til seminaret skulle de nye elevambassadører undersøge deres eget familiestamtræ, lære om det ansvar, det indebærer at være elevambassadør samt arbejde med præsentationsteknikker. Afslutningsvis skulle de unge blive enige om tre ord, som skal udgøre rettesnoren for deres tid som elevambassadører. Valget faldt på ordene ’identitet’, ’engagement’ og ’åbenhed’.
De nye elevambassadører samlet på lystbådehavnen i Lyksborg.
Foto: Gunvor Vestergaard/Grænseforeningen
I næste uge skal de nye elevambassadører igen på uddannelsesseminar, denne gang i København, hvor de bl.a. skal besøge Christiansborg. De skal også møde skuespiller Klaus Tange, der selv er opvokset i Sydslesvig, samt afprøve deres viden på 1.g’ere fra Zahles Gymnasium.
”Ungdomsuddannelser både nord og syd for grænsen kan godt glæde sig til at få besøg. Det er bare med at få sendt en bestilling af sted”, lyder det fra Gunvor Vestergaard.
Grænseforeningens Elevambassadører kan bookes hos Gunvor Vestergaard, gv@graenseforeningen.dk
Grænseforeningens Elevambassadører blev grundlagt i 2006 i et samarbejde mellem Grænseforeningen og Duborg-Skolen. Det skete på bagkant af 50-året for København-Bonn-erklæringerne, hvor man på Duborg-Skolen havde opdaget, at eleverne selv ikke vidste meget om deres mindretalsbaggrund. Idéen udsprang også af det faktum, at man havde konstateret, at der i Danmark var en begrænset viden om det danske mindretal, hvilket havde medført ubehagelige oplevelser for flere sydslesvigere under besøg i Danmark.
I 2010 blev projektet udvidet til også at omfatte elever på A.P. Møller Skolen i Slesvig, der er det andet af de to danske gymnasier i Sydslesvig. I 2011 blev også det tyske mindretalsgymnasium, Deutsches Gymnasium für Nordschleswig i Aabenraa, en del af projektet.
Elevambassadørprojektet har siden 2011 været støttet af Folketingets Sydslesvigudvalg.
Projektet gennemføres i dag i samarbejde mellem Dansk Skoleforening for Sydslesvig, Deutsches Gymnasium für Nordschleswig og Grænseforeningen og har hidtil vist sig som et velfungerende oplysnings- og informationsprojekt, der målrettet skaber interesse for og viden om det danske mindretals særlige vilkår på ungdomsuddannelserne i Danmark.
Flere nyheder: