Tilbage til nyhedsliste

Nyt flygtningemuseum vinder fornem pris

19. december 2022

Museet FLUGT i Oksbøl har vundet prisen for Årets Byggeri 2022.

Et stort åbent og lyst ankomstområde binder de to eneste tilbageværende barakker sammen i en samlet museumsbygning.

Et stort åbent og lyst ankomstområde binder de to eneste tilbageværende barakker sammen i en samlet museumsbygning.

Foto: Preben Stentoft/PR

I sommer åbnede Danmarks nye flygtningemuseum, Museet FLUGT, der fortæller historien om de mere end 100.000 tyske flygtninge, der kom til Oksbøllejren i slutningen af Anden Verdenskrig på flugt fra bl.a. den russiske hær.

Nu er det nye museum, der er tegnet af arkitektgruppen BIG (Bjarke Ingels Group), blevet kåret til Årets Byggeri 2022.

”Vi er i en tid, hvor det at flygte desværre stadig er relevant. Og vi er i en tid, hvor det at forstå flygtninge er vigtigt. Museet personificerer flugten og skaber derigennem muligheden for, at flere forstår en situation, vi alle kan ende i”, står der i dommerkomitéens betænkning.

”Projektet er dansk-tysk finansieret og fortæller en utroligt smuk historie om grænselandet og den respektfulde måde, vi omgås med vores naboer på”, står der videre om museet, som den tyske stat samt delstaten Slesvig-Holsten har støttet med 11 millioner kroner.

Prisen ’Årets Byggeri’ er stiftet af magasinet Byggeri og er blevet uddelt siden 1997. Prisvinderne, som er inddelt i kategorierne Åben, Bolig, Erhverv og Uderum, udvælges af en dommerkomité sammensat af topchefer fra byggebranchens vigtigste organisationer og institutioner.

Museet FLUGT har vundet prisen i kategorien Åben.

”Der er ikke mange, der kender til historien om landets største flygtningelejr, og set med samtidens briller kan man bare konstatere, at verden aldrig har haft flere mennesker på flugt end i dag. Museet er meget aktuelt”, siger Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør for Vardemuseerne, som Museet FLUGT hører under, i en pressemeddelelse.

Museet FLUGT blev indviet den 25. juni 2022 af dronning Margrethe, bl.a. i selskab med Robert Habeck, Tysklands vicekansler.

Museet FLUGT er indrettet i de sidste tilbageværende dele af Oksbøllejren, som spillede en central rolle i flygtningeadministrationen. Fra dansk side lagde man stor vægt på, at flygtningene skulle have mindst mulig kontakt med den danske befolkning, og de blev derfor samlet i lejre med Oksbøllejren som den største. På et tidspunkt boede der over 35.000 flygtninge i lejren, hvilket i princippet gjorde den til Danmarks femte eller sjette største by.

Peter Yding Brunbech har anmeldt museet i magasinet Grænsen nr. 4 fra august. Her kalder han museet er en både æstetisk og tankevækkende oplevelse, der arkitektonisk er yderst vellykket:

”Et stort åbent og lyst ankomstområde binder de to eneste tilbageværende barakker sammen i en samlet museumsbygning. I den ene barak er en generel udstilling om flygtninge gennem tiden, mens den anden barak foruden cafeen indeholder en udstilling om selve Oksbøllejren.”

Læs hele anmeldelsen her.