Tilbage til nyhedsliste

Sønderjyske kultursteder på finansloven

27. april 2023

Dybbøl Mølle, Frøslevlejren og stationsbygningen i Tønder er kommet på Finansloven.

Frøslevlejren ligger tæt på den dansk-tyske grænse.

Frøslevlejren blev etableret i 1944 under Anden Verdenskrig og husede ca. 7000 danskere, typisk modstandsfolk, der var fanger af den tyske besættelsesmagt. Lejren afspejlede de særlige danske besættelsesforhold, hvor staten Danmark nød en vidtstrakt grad af selvbestemmelse, idet forholdene var tålelige og i stærk kontrast til de tyske kz-lejre. Frøslevlejren har siden 1969 været et museum under Nationalmuseet.

Foto: Grænseforeningen

Kulturen i Sønderjylland får et lille løft på årets finanslov. Både Dybbøl Mølle, Frøslevlejren og stationsbygningen i Tønder er der sat penge af til.

For i Den Selvejende Institution Frøslevlejren (DSI) er bevillingen på tre millioner kroner særdeles tiltrængt.  Med de tre millioner, som der er på vej fra staten, og yderligere tre millioner, som kommer fra Aabenraa Kommune, er man nu halvvejs med finansieringen til en renovering af lejrens energikilde, skriver TV SYD, som oplyser, at flere af barakkerne i Frøslevlejren har været plaget af fugt. Det problem kan man komme til livs ved at få installeret enten fjernvarme eller jordvarme.

I øjeblikket varmes barakkerne op med el-radiatorer, og det vil man nu have ændret på. 23 ud af 25 barakker i Frøslevlejren bliver drevet af DSI. De øvrige to drives af Nationalmuseet.

”Det er på tide, at vi finder en miljømæssig og økonomisk bæredygtig løsning. Det er en forudsætning for, at vi kan sørge for, at bygningerne er opvarmede og i god orden”, fortæller Ditte Hviid, der er udviklingskoordinator i Den Selvejende Institution Frøslevlejren, til TV SYD.

Når der kan skrues ordentligt op for varmen i de gamle barakker, er det planen at renovere lejren, så dens udseende føres tilbage til tiden omkring Anden Verdenskrig bl.a. ved at fjerne nogle træer og buske og opsætte pigtrådshegn enkelte steder.

I Tønder er der også glæde over finansloven. Tønder Kommune, Tønder Festival og Lokalhistorisk Arkivs fælles drøm om at gøre den gamle stationsbygning i Tønder til et internationalt ’Folk & Roots’-musikcenter fik også en hjælpende hånd fra partierne bag årets finanslov.

Musikcenteret skal være et besøgssted, som bl.a. skal bruges under Tønder Festival og andre begivenheder. Samtidig skal centret også rumme folkemusikkens Hall of Fame, hvor de første 12 skulpturer af træ allerede er gjort klar, og hvor Povl Dissing i 2021 blev den første musiker, der blev introduceret i Hall of Fame.

Og med de to millioner kroner, der er afsat i finansloven, er det ambitiøse projekt nu rykket et godt skridt i retning af at blive til virkelighed.

Desuden modtager Dybbøl Mølle 1,2 millioner, som er fordelt på en fast, årlig bevilling på 400.000 kroner til vedligeholdelse og restaurering de næste fire år.