Dansk landsholdssucces i faustball
Mens herrerne er hjemme efter en vellykket VM-turnering, tager damerne nu afsted til EM i sportsgrenen, der i Danmark dyrkes i regi af det tyske mindretal i Sønderjylland.
Det danske faustball-landshold består af medlemmer af det tyske mindretal i Sønderjylland.
Foto: Team Denmark Faustball
De danske faustball-spillere har en travl sommer. Herrerne har lige haft en stor succes ved VM i Mannheim i juli, og i weekenden gælder det EM for kvinder i Grieskirchen, Østrig.
Herrerne oplevede at spille for 10.000 tilskuere mod Italien i en af de sidste placeringskampe.
”Det var en fantastisk oplevelse, og tilskuerne var på vores side, fordi vi var overraskelsen, som ingen havde regnet med ville komme så langt”, siger herrelandsholdsspilleren Thore Naujeck, der er en del af det tyske mindretal i Sønderjylland. Når kvinderne er afsted, er han med i rollen som landstræner.
Han betegner det som den største danske præstation i faustball. Et dansk landshold har ganske vist spillet om 6.-7. pladsen. Men det er mange år siden, og dengang var der kun 10 hold i turneringen. I år var der 16.
Præstationen sættes i perspektiv af, at der i Danmark kun er 20-25 herreseniorer, som dyrker sporten. I kvartfinalen spillede Danmark mod Østrig. Her er der 1.000 udøvere, og faustball er klassificeret som en professionel idrætsgren, ikke at der er de store penge i det, men alligevel.
Bortset fra Tyskland, Østrig og Schweiz er det stort set kun folk fra tyske mindretal, der dyrker sporten. Alle de italienske spillere er således fra Sydtyrol, mens alle de danske spillere er fra Sønderjylland.
Spillet minder om Volleyball, men bolden er tungere, og man må ikke bruge håndfladerne eller slå med begge hænder. Bolden skal slås med næven, ’faust’ er jo tysk for næve.
”Vi håber, at kvartfinalen rækker til, at vi bliver kvalificeret til World Games i Kina. Det er en slags alternativt OL for de idrætsgrene, der ikke er olympiske og således ikke er på programmet ved OL i Paris næste år”, siger Thore Naujeck.
Kvartfinalen mod Østrig blev tabt med sætcifrene 11-9, 11-6 og 11-7. Det er også et resultat, de danske spillere kan være stolte af. Cheftræner Peter Diedrichsen sparede endda nogle af spillerne med henblik på de kommende placeringskampe, hvor Danmark spillede om placeringerne mellem fem og otte. Her blev det så alligevel til nederlag.
Siden genoplivningen af faustball i Sønderjylland og Danmark i 2016 har de danske herrer før dette års VM deltaget i to EM-slutrunder (2018 i Tyskland og 2022 i Italien) og en VM-slutrunde (2019 i Schweiz). Ved det seneste VM fik det danske landshold en fin 12. plads ud af 18 hold. Denne gang tog de sønderjyske faustball-spillere dog afsted med en mere angrebslysten attitude, og målet før VM var ambitiøst.
“Hele vores faustball-afdeling har udviklet sig ekstremt positivt de seneste år. Det gælder i særdeleshed vores herrelandshold, som også spiller med stor succes som Team Nordschleswig i 2. Bundesliga i Tyskland. Derfor ser jeg optimistisk på vore muligheder for at nå en top-8-plads”, udtalte cheftræner Peter Diedrichsen, før turen gik til Mannheim.
Det lykkedes altså. Ved EM-slutrunden for kvinder er der også håb om succes.
”Vi bliver ikke mellem de tre bedste, men alt er muligt, når det gælder placeringer mellem fjerde- og ottendepladsen. Så vi håber i bedste fald at blive nummer fire. Målet er top fem”, siger Thore Naujeck.
Så det er en travl og begivenhedsrig sommer for ’Team Danmark aka Team Nordschleswig – Æ Mannschaft’ på både herre- og kvindesiden. Tidligere på året var det faustball-ungdommen, der var i vælten og deltog i Europamesterskaberne for U19, endda i et brag af et arrangement på hjemmebane i Kruså. Et mesterskab, som arrangørerne fra det tyske mindretal kan være stolte af.