Tilbage til nyhedsliste

Faustball-EM kommer til Sønderjylland

16. december 2022

Det tyske mindretal i Sønderjylland skal for første gang være værter for U19-EM i faustball. Slutrunden finder sted den 7.-8. januar i Kruså.

Der er første gang, at der skal spilles en faustball-slutrunde på dansk grund.

Der er første gang, at der skal spilles en faustball-slutrunde på dansk grund.

Foto: Uwe Spille

Det traditionsrige tyske spil faustball bliver i Danmark kun spillet af det tyske mindretal i Sønderjylland. Nu skal mindretallet for første gang være værter for en stor europæisk faustball-turnering, når U19-EM skal spilles den 7.-8. januar i Grænsehallerne i Kruså.

På grund af et afbud fra den oprindelige arrangør har det tyske mindretal i sidste øjeblik fået mulighed for at afholde slutrunden.

”Denne mulighed blev grebet, fordi et europamesterskab giver faustballen i Sønderjylland og Danmark et ordentligt skub. Derudover kan arrangementet kvalificere Sønderjylland som et sted for fremtidige store faustball-begivenheder”, siger Uffe Iwersen, kulturkonsulent i Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), i en pressemeddelelse.

Det er dame- og herrehold fra Italien, Østrig, Tyskland, Schweiz og Danmark, der skal kæmpe om U19-EM-titlen i Kruså. Slutrunden arrangeres overordnet af European Fistball Associtation (EFA). ’Fistball’ er det engelske ord for faustball.

Det er det tyske mindretal, der holder faustball i live i Danmark. De forskellige danske landshold består da også af medlemmer af det tyske mindretal. Det tyske mindretals hold spiller også med i tyske ligaer, da der ikke findes tilsvarende i Danmark.

Faustball kaldes på dansk også for ’nævebold’, da det minder om volleyball, men med andre regler, da bolden f.eks. gerne må ramme jorden, inden den sendes tilbage over nettet til modstanderholdet.

Du kan blive klogere på faustball i nedenstående video, der er et interview med Lasse Søndergaard, som er en del af det tyske mindretal og har deltaget i faustball-slutrunder for Danmark.

”Det er en spændende sport, der kræver mere, end man tror”, siger Lasse Søndergaard i interviewet.