Sønderborgs Pride samler grænselandet
I denne uge er der pride i Sønderborg. Både danske og tyske fra begge sider af grænsen deltager, og erhvervslivet og de fleste i lokalsamfundene bakker op. Men der er stadig steder i Syd- og Sønderjylland, hvor det er svært at være LGBTQ+.
Der er stor tilslutning fra Tyskland generelt til vores arrangementer, siger forperson for priden i Sønderborg, Niels Christian Aahøj Bech. Her har han taget LGBTQ+ Sønderborgs flag med til pride i Berlin tidligere på sommeren.
Foto: Privat
Regnbuens farver præger Sønderborg i denne uge. Ikke kun på himlen takket være det omskiftelige sommervejrs vekslen mellem regn og sol, men også i gadebilledet, hvor det regnbuefarvede flag vajer sammen med Dannebrog.
Hele ugen står i mangfoldighedens tegn. Siden mandag har det ene arrangement afløst det andet, lørdag kulminerer ugen med det store optog, som starter klokken 11 fra Rytterstatuen og ankommer til Kongemarksparken klokken 13.30, hvor der er taler af Niels Christian Aahøj Bech fra LGBTQ+ og viceborgmester Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti.
Priden i Sønderborg er ikke den eneste i grænseområdet, men målt på antal arrangementer er det i Danmark kun priden i København, der kan være med. Selvom der også er pride i Flensborg og Aabenraa, så er Sønderborgs pride det største arrangement af sin art i grænselandet, og derfor samler det folk fra LGBTQ+-miljøet og støtter fra hele grænselandet.
”Der er stor tilslutning fra Tyskland generelt til vores arrangementer. Der kommer folk fra Flensborg, både fra det danske mindretal og folk, som er tysktalende. Vi har også et par gange haft nogle fra Husum med til vores events. Og vi deltog også i priden i Flensborg som forening”, fortæller Niels Christian Aahøj Bech.
Han er forperson for priden i Sønderborg, og det har han været siden februar 2022. Den første pride i byen var i 2021. Sidste år var det nødvendigt at anmelde trusler mod priden til politiet. I år er alt forløbet stille og roligt, selvom der har været sat klistermærker op med ordlyden ’luk homolobbyen’. Sidste år stod der ’dræb homolobbyen’. Politiet er orienteret.
”Da der tidligere på sommeren var pride i Aabenraa, stod der en gruppe på fem i en moddemonstration, men det opfordrer vi folk til at ignorere”, siger Niels Christian Aahøj Bech.
Opbakningen fra lokalsamfundet er også så markant, at den i den grad overstråler de få ubehagelige anslag mod mangfoldigheden fra den ekstreme højrefløj. Udover deltagelse fra de lokale politikere i arrangementer i løbet af prideugen er støtten fra det lokale erhvervsliv markant og i øvrigt absolut nødvendig.
En af de største virksomheder i grænselandet, Danfoss, er med i priden. Danfoss har flere end 40 forskellige medarbejderressourcegrupper, og en af dem arbejder med mangfoldighed og LGBTQ+ ved at støtte den lokale Pride-parade i Sønderborg, skriver JydskeVestkysten.
”Vores normale arbejde er at gøre en forskel i Danfoss, men det er fantastisk i Pride-gruppen også at fejre mangfoldigheden, kærligheden og retten til at være lige den, man er, her i Sønderborg by med hele lokalsamfundet”, siger Rebekka Haussner, der er medlem af medarbejderressourcegruppen, og til daglig arbejder som Senior Strategy Manager for Danfoss i Nordborg til JydskeVestkysten.
”Vi er kun seksmedlemmer bestyrelsen i vores forening, så vi er glade for, at de lokale firmaer bakker op. LGBTQ+ Danmark er statsstøttet. Vi skal selv finde pengene”, siger Niels Christian Aahøj Bech.
Han understreger, at priden er for alle.
”Priden er ikke kun for LGBTQ+. Den er for alle, som vil gøre opmærksom på, at der skal være lige rettigheder for alle. Mange støtter op, selv om de ikke selv er LGBTQ+’ere. Vi har haft en god oplevelse med, at der kommer folk og støtter os, selv om de ikke er en del af miljøet, men bare vil støtte op om, at man skal have lige rettigheder”.
Selv om LGBTQ+-miljøet i grænselandet bliver gjort synligt og oplever stor opbakning i kraft af priden, så har det før været svært at være LGBTQ+-person i det sønderjyske. Der er en grund til, at mange er søgt til de større byer. Og det er stadig langt sværere at tilhøre en minoritet end i København eller Berlin.
”Før miljøet blev genskabt med priden, var det svært at være LGBTQ+-person i Syd- og Sønderjylland, og der er stadig nogle steder i området, hvor det ikke er så nemt”, siger Niels Christian Aahøj Bech, midt i årets travleste uge.
Mandag var der Regnbuefestival i Multikulturhuset, tirsdag bannerworkshop samme sted, onsdag politisk pride debat med lokale politikere i Frivillighedens Hus. Torsdag byder på drag-bingo på ’Æ Bræt’, fredag er der grillaften på ’Fluepapiret’ og lørdag byder så på finalen, hvor optoget og talerne følges op med ’Glam Up’ på mejeriet, hvor man kan forberede sig til Afterparty på Sønderborghus med dragshow og koncert.
Flere nyheder: