Fremtiden er mere tysk
Men det er vigtigt at holde fast i det danske, mener to unge fra udskolingen i Sydslesvig.
Victoria Linde er en del af SydslesvigCrew og går på Duborg-Skolen i Flensborg. Det er ikke Povl Janus Harm Kårte i den lyserøde sweater.
Foto: Grænseforeningen
Hvordan tegner fremtiden sig for det danske mindretal i Sydslesvig?
Repræsentanter fra aldersgruppen, som lidt mere end de fleste bærer fremtiden i sig, nemlig nogle af 9. og 10. klasses eleverne fra de danske skoler, prøvede at tænke sig til fremtiden til arrangementet ’Fremtidsfabrikken’, som Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU) arrangerede på Det Danske Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg torsdag den 5. oktober.
Her præsenterede de otte sydslesvigske organisationer og Grænseforeningen deres tilbud og visioner for de unge. I alt deltog 140 unge skoleelever.
Grænseforeningen har talt med to unge om dagen og fremtiden. Og de to, som begge er fra Duborg-Skolen i Flensborg og en del af SydslesvigCrew, som er valgfag for de mindretalsunge i 9. og 10. klasse, er enige om, at fremtiden bliver mere tysk.
”Jeg tror, det kommer til at være mere og mere tysk. Det er bare så lang tid siden, vi havde afstemningen i 1920. Medmindre mindretallet får flere medlemmer ved at gøre god reklame for sig, vil det tyske tage over. Hvis man ikke gør noget, bliver det mere og mere tysk. Hvis man gør noget, kan det godt fortsætte, som det går nu”, siger Victoria Linde.
”Jeg tror, fremtiden bliver mere og mere tysk, fordi folk snakker mere og mere tysk. Og de snakker mere tysk, end de snakker dansk. Der er mange, som har flere tyske venner end danske venner. Det har jeg også. Og alle mine tyske venner kan næsten ikke tale dansk”, lyder det fra Povl Janus Harm Kårte.
For begge elever er det imidlertid også helt afgørende, at de kan være med til at forme en fremtid, der også er dansk.
”Jeg synes, der er mange gode aktiviteter, men vi ved ikke, de findes”, siger Victoria Linde.
”Der er alt fra en læseaften i biblioteket til den ungdomsweekend, der lige har været med SdU i to dage, hvor man kunne være i en af klubberne eller i Aktivitetshuset og mødes om aftenen og lave fælles aktiviteter.”
”Min mormor er meget aktiv. Hun har været med i SSW (mindretallets politiske parti, Sydslesvigsk Vælgerforening), i roklubben og biblioteket. Hun har også gået på Duborg-Skolen. Det er fra hende, jeg får mine informationer, uden hende ville jeg ikke vide, så meget om, hvad der sker”, tilføjer Victoria Linde.
For Povl Janus Harm Kårte er det vigtigt, at det danske mindretal i fremtiden sørger for at holde fast på det sammenhold, der er.
”Det er vigtigt, at Grænseforeningen og de sydslesvigske organisationer institutioner bliver opretholdt. Vi skal blive ved med at have flere tilbud og muligheder for at tale dansk. Måske politiske debatter, som vi også har haft i dag. Jeg vil ikke sige, at man måske skal indføre dansk talepligt i skolen, men eleverne skal opmuntres til at tale mere dansk i skolegården.”
Om ti år ser han stadig sig selv som en del af mindretallet.
”Og har jeg da børn, skal de på danske skoler. Halvdelen af min familie er dansk, og til familiefester taler vi kun dansk. I familien følger vi også mange danske traditioner, spiser dansk mad og holder en dansk jul,” siger han.
Begge de to elever fra SydslesvigCrew var glade for dagen med ’Fremtidsfabrikken’.
”Det bedste var at lære folk at kende, møde nogle mennesker og lave de fælles ting. Vi lavede speeddating. Der var ni sydslesvigske organisationer med. Så vi havde mulighed for at finde ud af, hvad de har at tilbyde og stille dem spørgsmål. Og tænke over, hvordan Sydslesvig ser ud om ti år.”
”Generelt ønsker vi egentlig bare de negative ting ændret. Vi vil gerne have mere udstyr i skolerne og flere aktiviteter for unge”, siger Victoria Linde
”Det er meget vigtigt for mig, at det danske er der om ti år. Ellers har vi jo i hvert fald i Tyskland ikke så mange muligheder mere for at tale dansk” siger Povl Janus Harm Kårte.
Flere nyheder: