Tilbage til nyhedsliste

P-skiver, togtrafik og grøn energi

9. februar 2024

En delegation fra delstatsregeringen i Slesvig-Holsten mødtes blandt andet med statsministeren og trafikministeren på officielt besøg i København.

Økonomi- og transportminister Claus Ruhe Madsen (CDU) kom til at lede delegationen, da ministerpræsident Daniel Günther (CDU) blev syg.

Økonomi- og transportminister Claus Ruhe Madsen (CDU) kom til at lede delegationen, da ministerpræsident Daniel Günther (CDU) blev syg.

Foto: Frank Peter/Schleswig-Holstein

En delegation fra Slesvig-Holsten har været på besøg i Danmark.

Og på mødet mellem de to trafikministre var der enighed: Jernbanedriften er ikke god nok, hverken nord eller syd for grænsen.

Det indrømmede den danske transportminister Thomas Danielsen (V) og hans slesvig-holstenske kollega, økonomi- og transportminister Claus Ruhe Madsen (CDU) efter et møde, hvor konklusionen var, at de rejsende både nord og syd for grænsen også skal forberede sig på ventetider i de kommende år.

”Vi har meget at komme efter i Danmark, når det kommer til spor og signaler, som vi forsøger at indhente. Det betyder, at tingene bliver værre, før de bliver gode," siger Thomas Danielsen til Der Nordschleswiger.

Og som passager er der ikke nogen forbedring at se frem til, selv om man sidder i et tog, der kører videre på den anden side af grænsen.

”Slesvig-Holsten har Tysklands værste jernbanenet, som har været nedslidt gennem årtier. Kvaliteten er en katastrofe”, siger Claus Ruhe Madsen.

Den danskfødte minister endte med at lede delegationen, idet Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther (CDU), blev syg lige før turen. Mødet var på topniveau. Delegationen, som udover Claus Ruhe Madsen talte Slesvig-Holstens indenrigsminister, Sabine Sütterlin-Waack (CDU), miljøminister Tobias Goldschmidt (Grünen), digitaliseringsminister Dirk Schrödter (CDU) og landbrugsminister Werner Schwarz (CDU) samt Lars Harms, landdagsmedlem i Kiel for det danske og frisiske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW). 

Også koordinator for det dansk-slesvig-holstenske samarbejde, Johannes Callsen (CDU), var med i delegationen.

Delegationen havde også en halv times møde med statsminister Mette Frederiksen. Desuden mødtes delegationen med Danmarks justitsminister, Peter Hummelgaard (S), og økonomiminister Stephanie Lose (V). Turen omfattede også et besøg hos bl.a. Det Dansk-Tyske Handelskammer og det tyske mindretal i Danmarks sekretariat i København.

På dagsordenen ved de forskellige møder var Østersø-samarbejde, omstilling til grøn energi, herunder produktion og transport af grøn strøm og grøn brint, grænsekontrol og endda P-skiver i Flensborg, hvor man ikke lovligt kan parkere med en dansk P-skive. Man skal have en tysk af slagsen. 

Det tyske mindretal i Danmark (Bund Deutscher Nordschleswiger) drøftede situationen på de tyske skoler i Danmark med delegationen fra Danmarks tyske nabo-delstat. På det eneste tyske gymnasium i Aabenraa mangler vedligeholdelse, så det tyske mindretal håber, at Slesvig-Holsten vil yde et økonomisk bidrag til det planlagte byggeri af et nye campus til 18 millioner euro (cirka 134 millioner kroner).