“Det var fantastisk at spille for 1000 mennesker”
Det er overvældende at spille Europeada, fodboldslutrunden for Europas mindretal, på hjemmebane, siger rutineret spiller fra Sydslesvigs herrerhold, der har fået en god begyndelse på turneringen.
Sydslesvigs herrer vandt 9-0 mod Pobeda i den første kamp, der blev spillet i Slesvig.
Foto: EUROPEADA/Frank Molter
Af Poul Struve Nielsen
Der var næsten konkurrence med fremmødet til De danske Årsmøder, da Sydslesvigs herrer spillede deres anden kamp til Europeada på hjemmebane mod det aromanske udvælgelseshold. Aromansk er et sprog beslægtet med rumænsk uden en moderstat, som findes spredt i en række lande det sydlige og østlige Europa.
Kampen blev spillet på DGF’s Sportspladsen. Der var 1000 mennesker som tilskuere rundt om banen, og det er mange rundt om opvisningsbanen på sportspladsen, som har været Marcel Carstensens hjemmebane i 13 år. Så længe har han stået på mål for DGF (Dansk Gymnastikforening).
”Der var børn fra lokale skoler og børnehaver fra tre-fire års-alderen til 16 års-alderen. Vi prøver at fokusere på det sportslige, men vi skal også nyde, at vi spiller herhjemme. Det er fantastisk, når der pludselig kommer børn med ens trøje på, som vil have en underskrift”, siger han.
De to første kampe har budt på en sportslig god start med to sejre til de sydslesvigske herrer. To sejre på 9-0 og 3-2 er det blevet til. Det er vel at mærke to kampe, der spilles uden hviledage. Så de to hold, der ender med at stå i finalen, vil have spillet seks kampe af 90 minutters varighed på syv dage. Måske er Europeada i virkeligheden verdens hårdeste turnering.
”Der bliver gået til den. Nogle af de hold, vi spiller mod, opfatter fodbold på en anden måde, end vi gør”, fortæller Marcel Carstensen.
To af holdkammerater, som kom til skade i den første kamp på grund af spil, der er noget hårdere end i både Slesvig-Holsten og Danmark, er færdige i turneringen. De får en længere pause med henholdsvis en ankel- og en knæskade. Så truppen er nu reduceret fra 22 til 20 spillere.
”Det er synd for dem. Men vi er en bred trup, så vi klarer det nok. Og ellers har det været en god start. Ikke alle har helt fattet, hvilken kæmpe oplevelse vi står midt i. Der er mange spillere på holdet, som ikke har prøvet at spille for 1000 tilskuere før”.
Et kuriosum om det aromanske mindretal: Rumæniens måske bedste fodboldspiller gennem tiderne, Gheorge Hagi, er fra mindretallet. Men valgte altså slutrunderne med det rumænske landshold.
Også de sydslesvigske kvinder lagde ud med en sejr. De vandt 6-1 over det sorbiske mindretal i Tyskland. Tirsdag formiddag spiller de mod det ladinske mindretal i en kamp, der afgør holdets skæbne videre i turneringen.
Det nordslesvigske mandskab spillede uafgjort i den første kamp, mens de nordslesvigske kvinder tabte den første kamp mod Sydtyrol, der er blandt turneringens favoritter.
Flere nyheder: