Tilbage til nyhedsliste

Der spindes guld på affald

6. oktober 2023

Når vinderne af europamesterskaberne i fodbold for mindretal, EUROPEADA 2024, får guldmedaljerne hængt om halsen, er de lavet af plastikaffald fra grænselandet

Mandag den 2. oktober samlede folk fra mindretal skrald til fordel for de medaljer, der skal uddeles til sommer, når EUROPEADA 2024 afholdes i det dansk-tyske grænseland.

Mandag den 2. oktober samlede folk fra mindretal skrald til fordel for de medaljer, der skal uddeles til sommer, når EUROPEADA 2024 afholdes i det dansk-tyske grænseland.

Foto: EUROPEADA

Folk fra mindretal har tilbragt nogle timer en mandag på at spinde guld på affald i Wassersleben ved Flensborg omkring den dansk-tyske grænseovergang ved Skomagerhus. Og det med at spinne guld er bogstaveligt ment.

Det var plastikaffald, der blev samlet ind, og affaldet bliver brugt til at lave medaljer af. Både i bronze, sølv og guld. Der er tale om de medaljer, som skal hænges om halsen på medaljetagerne, når de europamesterskaberne i fodbold for mindretal, EUROPEADA, afholdes næste sommer i det dansk-tyske grænseland.

”Vores motto er ’Between the Seas’ (mellem havene), og som arrangør ønsker vi at leve op til dette motto og gøre noget godt for Østersøen. Derfor har vi besluttet at indsamle affald, som medaljerne til EUROPEADA vil blive lavet af’, siger projektleder for EUROPEADA, Ruwen Möller.

Han tilføjer, at det også er en god lejlighed til at gøre opmærksom på forurening af naturen, især havene, bæredygtighed og genbrug.

Det er den danske virksomhed ’Strandet’, som vil fremstille medaljer af affaldet.

Indsamlingen fandt sted i forlængelse af et seminar arrangeret af MKN (Minderheiten-Kompetenz-Netzwerk Schleswig-Holstein/Süddänemark) med temaet mindretal, identitet og sport med fokus på EUROPEADA.

”Deltagerne var repræsentanter for de mindretal, der kommer med til EUROPEADA. Der kom også folk fra fortrinsvist det danske mindretal i Tyskland. Vi var cirka 20 mennesker, og vi gik ved stranden og lidt ind i skoven ved grænseovergangen. Det, vi fandt, rækker ikke helt til alle de 180 medaljer, der skal deles ud. Men der er affald nok i verden, så alle, der spiller sig frem til det, skal nok få en medalje”, siger Ruwen Möller.

EUROPEADA arrangeres af den europæiske mindretalsorganisation FUEN (Federal Union of European Nationalities). Turneringen afholdes hvert fjerde år – og de samme år som UEFA afholder europamesterskaber.

I 2024 afholdes turneringen i Nord- og Sydslesvig, altså i Danmark og Tyskland, den 28. juni til 27. juli 2024.