Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigere kæmpede med regn og blæst på Mors

26. august 2024

Bogbussen fra Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig var igen i år en del af Kulturmødet Mors. Det blev en regnvåd fornøjelse med flere aflysninger af frygt for stormvejr.

Kulturmødet Mors var udfordret af regn og blæst på første- og andendagen. Her er det historiker Klaus Tolstrup Petersen, der fortæller om rommens historie i Flensborg.

Kulturmødet Mors var udfordret af regn og blæst på første- og andendagen. Her er det historiker Klaus Tolstrup Petersen, der fortæller om rommens historie i Flensborg.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Af Alexander Leicht Rygaard

Arbejdsforholdene er mildest talt udfordrende.

Men historiker Klaus Tolstrup Petersen fortsætter på insisterende vis.

Det er førstedagen på Kulturmødet Mors, og det øsregner. 

Alligevel sidder knap femten uvejrsklædte gæster på klapstole foran en opsat pavillon og lytter til historikeren fra forskningsafdelingen på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. 

Emnet er Flensborg som dansk romby, og de regnkolde tilskuere ved, at der inden længe venter dem en varm belønning for deres tålmodighed i form af et par smagsprøver.

”Så er vi vist nået til det vigtige. Kom I bare tættere på i tørvejr under pavillonen”, siger Klaus Tolstrup Petersen efter en halvtimes foredrag og sætter to flasker rom på et ståbord. Den ene flaske har en karakteristisk skrå bund. 

”Den her er vindstyrke 13. Og skalaen går normalt kun til 12, så det er stærke sager”, siger han kækt som forklaring på flaskens design og begynder at dele ud. 

Det er andet år i træk, at Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig deltager på Kulturmødet Mors. Omdrejningspunktet er igen bibliotekets store bogbus, der til daglig leverer dansk kultur til medlemmer af det danske mindretal, som har langt til et dansk bibliotek i Sydslesvig. 

”Vi er glade for at være en del af Kulturmødet Mors. Det er min oplevelse, at de mennesker, vi møder, udviser en oprigtig interesse for Sydslesvig. Og her er bogbussen med sin tyske nummerplade et opsigtsvækkende tegn på, at der findes et dansk mindretal i Tyskland”, siger bibliotekschef Jens M. Henriksen.

I design ligner bogbussen en stor autocamper, og den fylder godt i billedet på Kulturmødets hovedgade, Gasværksvej i Nykøbing Mors, som til lejligheden er omdøbt til Kulturvejen.

Folk går forbi, stopper op og opdager så, at man kan komme ind i bussen, der har en grøn farve og er udsmykket med forskellige tegninger og dannebrogsflag. Indvendigt er der et helt univers af bøger om både Sydslesvig og grænselandet i det hele taget samt mere generelle biblioteksgenrer som krimier, historiske værker og kogebøger. 

”Vi kører normalt med omkring seks ton, så det er mange bøger. Og de er alle på dansk”, siger bogbuschauffør og bibliotekar Karl Fischer. 

”Man kan låne alle bøger og så aflevere dem hos sit lokale bibliotek. Det er der flere, der har gjort allerede”, tilføjer han. 

Bogbussen fungerer også glimrende som ly for regnen, og det er der flere, der gør brug af i løbet af Kulturmødet Mors. 

På førstedagen torsdag har Centralbiblioteket også arrangeret koncert med den sydslesvigske musiker Lisa Stammer, der sammen med veninden Nike Engells stod bag ’Vor Sang’, som blev skrevet i forbindelsen med ’Europeada 2024’, fodboldslutrunden for Europas mindretal, som blev afholdt i grænselandet før sommerferien.

Lisa Stammer spiller hun for en håndfuld tilskuere, men halvvejs ender det med at være et rigtig pænt antal, da regnen kortvarigt holder pause, for så at begynde igen. Værre bliver det fredag, hvor en stormvarsling aflyser størstedelen af Kulturmødets arrangementer. Det betyder bl.a., at en samtale mellem Grænseforeningens formand, Mirco Reimer-Elster, og Flensborgs nye danske generalkonsul, Annette Lind, ikke bliver til noget. 

Lørdag vender vejret, og Kulturmødet Mors gennemføres, også med et par mindre arrangementer ved bogbussen. 

Kulturmødet Mors fandt sted første gang i 2013. Ifølge Kulturmødets hjemmeside deltog mere end 35.000 gæster i 2023.