Tilbage til nyhedsliste

Romregatta på Flensborg Fjord i weekenden

8. maj 2024

Den 43. udgave af den traditionelle Romregatta finder sted i Flensborg torsdag til søndag, den 9.-12. maj

Romregattaen i Flensborg Fjord finder sted i weekenden efter Kristi Himmelfart.

Romregattaen i Flensborg Fjord finder sted i weekenden efter Kristi Himmelfart.

Foto: Jan Kuchenbecker/Wikimedia Commons

Romregattaen på Flensborg Fjord er en kapsejlads for gaffelriggede sejlskibe, og i år deltager 85 historiske skibe. Sejladsen finder traditionelt sted i weekenden efter Kristi Himmelfart og er det største af sin art i Norden.

Regattaens navn henviser til Flensborgs traditionelle rolle som romproducerede handelsby. Skibe fra Flensborg sejlede i 1700- og 1800-tallet på Dansk Vestindien og hjembragte herfra caribisk sukkerrør, som efterfølgende blev forarbejdet til rom. 

Den landlige del af den traditionsrige havnefest flyttes til kajen ved Nordertor, fordi det i år ikke er muligt at bruge Skibbroen og Bohlwerk på grund af kajmurens kollaps.

”Der er tilmeldt 38 boder. Der er ikke så meget plads, så nogle kommer med en i stedet for to-tre boder. Personalemangel spiller også med ind”, siger Heidi Breuer fra Historischer Hafen, som er medarrangør, til Flensborg Avis.

Selve Romregattaen er blevet afholdt siden 1980 og organiseres af frivillige tilknyttet Flensborg museumshavn. Efter en beskeden start med omkring 30 skibe blev regattaen fra midten af 1980’erne til en større begivenhed, som i dag tiltrækker flere tusinde tilskuere. 

Som optakt til regattaen sejler allerede på himmelfartsdagen en del af skibene fra museumshavnen i Kappel til Sønderborg, den såkaldte silderegatta. Dagen efter sejler skibene fra Sønderborg til Flensborg, den såkaldte Flensborg Fjord-regatta. Samme dag samles de mindre skibe og sejljoller til Lillefisker-regattaen. 

Selve romregattaen er lørdag. Den begynder kl. 11 i bugten ud for Sosti (Wassersleben på tysk, red.), hvorfra skibene sejler til Holnæs og Rinkenæs og tilbage igen. Regattaen slutter ved 16.30-tiden. 

Som noget særligt gælder det ikke at vinde løbet, men at blive nummer to. Båd nummer to får nemlig en treliter flaske rom fra det lokale romhus Hansen som præmie, mens båd nummer et kun får hån og et grimt ”trofæ”. Skipperne er derfor meget opsatte på at undgå at komme over målstregen som den første. Sejladsen handler altså ikke om at vinde, men at være med. 

Fra kl. 17 er der ’Open Ship’, hvor tilskuerne kan opleve udvalgte skibe på nærmeste hold. Kl. 18.30 er der prisoverrækkelser, hvor der også uddeles priser til de bedst vedligeholdt og de bedst restaurerede skibe.