Sommerguide til grænselandet
Der er masser at besøge i sommerferien på både den danske og den tyske side af grænsen. Her er nogle få nedslag
Der er mange muligheder for oplevelser i grænselandet. På vestkysten kan man bl.a. se fårene græsse på marsklandets saltede jordbund.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Flensborg
Lige syd for den danske grænse ligger Flensborg, som faktisk har meget mere at byde på en grænsehandel. Prisniveauet er lavere end i Danmark. Byen er fantastisk til gåture med cafeer, restauranter og en masse hyggelige gårde, hvor der både er kunsthåndværk og mad og drikke. Det er også muligt at få både syn og smag for Flensborgs tid som romby. Og så er de hyggelige historiske byrum også spændende, når det kommer til at få et indtryk af den tværkulturelle hverdag i området. Byen er nemlig det centrale omdrejningspunkt for det danske mindretal i Sydslesvig, hvis hovedorganisationer har deres hovedsæder i byen. Blandt andet vidner et dansk bibliotek, danske skoler og børnehaver, danske kirker og kulturhuset Flensborghus om, at der lever mange dansksindede i byen.
Slesvig
Slesvig er mindre end Flensborg, men byens tre hovedattraktioner trækker hvert år flere hundredetusinde besøgende til byen. Det er i første omgang UNESCO-verdensarvsstederne Danevirke og vikingemuseet Hedeby, men også Gottorp Slot, som, udover at være en arkitektonisk seværdighed i sig selv, blandt andet huser museet for arkæologi og museet for kunst- og kulturhistorie. Den arkæologiske samling er en af de største og ældste i Tyskland og dækker over 80.000 år i menneskets historie.
Husum og halligerne
Husum er den største by i Nordfriesland, der ligger i den vestlige del af delstaten Sydslesvig. Oprindeligt lå Husum inde i landet, men en stormflod forandrede i 1362 landskabet, så Husum pludselig lå ud til vandet. Syv km nord for Husum i udkanten af byen Hatsted ligger Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket. Stedet er i dag primært kendt for sine kunstudstillinger og for sin cricketbane. Kunstudstillingen på Mikkelberg er altid et besøg værd, når man interesserer sig for kunstnere fra regionen og de skandinaviske lande. Nyd også de omkringliggende landskaber, hvor der går masser af får på græs og vindmøllerne snurrer lystigt i vinden fra Nordsøen.
Sønderjylland
Monumenter og slagmarker fra krigene mod vores sydlige naboland findes mange steder i Sønderjylland. Skanserne ved Dybbøl, forsvarsværkerne fra Første Verdenskrig –Sikringsstilling Nord – langt oppe i vore dages Danmark og interneringslejren i Frøslev, hvor danske fanger sad under Anden Verdenskrig og ventede på en uvis skæbne. Historien og historierne er lyslevende i Sønderjylland, og det gør indtryk på unge og gamle at mærke den helt tæt på. I Sønderjylland kan man også begive sig på en af de bedste vandreruter i landet, nemlig Gendarmsti, som fra Padborg til Als følger grænsen og kysten langs fjorden ned mod Flensburg.
Sønderborg
På Sønderborg Slot viser museum Sønderjylland udstillingen ’Sønderjyderne og den store krig’, som er fra i år. En fantastisk skildring af Første Verdenskrig set med sønderjyske øjne. Sønderjylland var tysk dengang, og der var strengt taget en sønderjyde med overalt, hvor der blev kæmpet, så udstillingen er sønderjydernes fortællinger. Der er også ’100 år med Danmark’, udstillingen om genforeningen fra jubilæumsåret for genforeningen 2020 om Sønderjylland som dansk på Sønderborg Slot.
Tønder
På kulturhistorie Tønder fortælles der i en udstilling om Danmarks mest berømte guldfund fra jernalderen. Det er historien om, hvordan guldhornene fra Gallehus blev fundet, er i sig selv spændende og usædvanlig. Hornene blev fundet med knap 100 års mellemrum – i 1639 og 1734 - på en mark ved Møgeltønder.
Find flere oplevelser i grænselandet bl.a. på hjemmesiden for ’Oplev Sydslesvig’.
Flere nyheder: