Tilbage til nyhedsliste

Møde mellem nord og syd

4. oktober 2024

Sydslesvigere mødtes med midtjyder til familietræf på Skamlingsbanken, Nordslesvigs højeste punkt før 1864.

Medlemmer af Grænseforeningens lokalforeninger i Viborg og Silkeborg mødtes med medlemmer af det danske mindretal i Sydslesvig.

Medlemmer af Grænseforeningens lokalforeninger i Viborg og Silkeborg mødtes med medlemmer af det danske mindretal i Sydslesvig.

Foto: Privat

Af Poul Struve Nielsen

Mødet mellem danske på hver sin side af den dansk-tyske grænse er en vigtig del af Grænseforeningens aktiviteter. To af Grænseforeningens lokalforeninger, Viborg Omegns Grænseforening og Grænseforeningen Silkeborg-Hammel er gået en ny vej sammen med tre afdelinger af Sydslesvigsk Forening (SSF). Eller rettere, de er kørt en ny vej med bus. 

Fra Viborg afgik en bus tidlig lørdag morgen med opsamling af deltagere i Kjellerup og Silkeborg, mens en anden bus fra Sydslesvig samtidig afgik nær Slesvig By og opsamlede deltagere SSF-kredsene i Dannevirke, Bøglund og Bredsted.  

Foreningerne nordfra og de sydslesvigske foreninger holdt et halvvejsmøde i form af et familietræf for både børn, yngre og ældre fra begge sider af grænsen. De valgte et historisk udgangspunkt tæt på Kongeåen. Nemlig Skamlingsbanken.  

De var endda heldige, at sommeren i år strakte sig til slutningen af september.  

Det var her, at Grundtvig, Laurids Skau og Orla Lehmann holdt historiske taler. Og det var det højeste punkt i Slesvig indtil 1864, hvor det endte med at være dansk og således ikke regnes til Sønderjylland i dag. Med sine 113 meter er det faktisk højere end Sønderjyllands højeste punkt, Knivsbjerg, der er målt til 97 meter. 

Så de sydslesvigske deltagere i mødet drog altså til det, der engang var udkanten af Nordslesvig. 

”Det var rigtig fint. Vi havde en god tid alle sammen, og det var godt organiseret. Samarbejdet er en gave”, siger formanden for SSF i Dannevirke, Finja Jaenke. 

Organiseringen stod Grænseforeningen to lokalforeningsformænd, Karen Marie Ravn og Jette Thorup Nielsen, for. Mens Jette Thorup Nielsen fra Silkeborg-Hammel tog rollen som tour-guide, havde Karen Marie Ravn forberedt særlige fortællinger om både Skamlingsbanken og Koldinghus for børnene.  

”Rollen som omviser for børnefamilierne udnævnte jeg mig selv til. Jeg har selv været på flere omvisninger både på Skamlingsbanken og Koldinghus, så jeg har lært en del om dem, og jeg vidste også, at grupperne med de lidt ældre deltagere var i gode hænder”, fortæller Karen Marie Ravn. 

Så mens hun tog sig af børnene, som der var en ti stykker af, blev de voksne vist rundt af udvalgte professionelle og rigtig gode guider. Karen Marie Ravn tilføjer, at hun også som præst gennem mange år har været vant til konfirmander. 

”Og udstillingen på Koldinghus om Grundloven i anledning af dens 175-års jubilæum sidste år var faktisk lavet, så den var til at forstå for børn. Jeg tror, de har været inspireret af Sigurd Barretts bog om Grundloven”, siger hun. 

De to busser med i alt 61 deltagere i alle aldre mødtes kl. 10.30 på Skamlingsbanken til stå-servering og to parallelle omvisninger. Morgentågen var da lettet, og udsigten var fantastisk over til Kolding Fjord og den gamle Kongeågrænse ved Hejlsminde. I fælles bus kørtes videre til Koldinghus. Her var der også to parallelle omvisninger samt fællessang og frokostbuffet serveret af slottets restaurant Madkælderen i den store Frederik den 4.s sal med direkte indgang fra selve slotsgården.  

Alle mødtes i dagens løb om noget fælles tredje i oplevelse af landskab, historie, kunst og sjov udklædning i historiske kopidragter fra 1500-talet fra Koldinghus’ udklædningsværksted, hvor frivillige hjalp med at finde lige det tøj, der passede store og små.  

Inden afsked og hjemkørsel mod syd og nord sluttede dagens program i slottets riddersal med fælles guidet påfugledans eller Pavane for både dem, der var udklædte, og dem der ikke havde udklædning. 

”Efter dansen havde vi en time til at snakke over en kop kaffe. Det er simpelthen det bedste. Det er dét, at man får tid til at snakke. De tre SSF-foreninger nød også at snakke internt. Det var godt at være flere lokalforeninger og SSF-foreninger sammen. Det gav ekstra gode muligheder for at lære hinanden at kende”. 

De to arrangører har da også fået fine tilmeldinger på arrangementet fra de sydslesvigske venskabsforeninger. 

Der er ofte en generationsforskel på medlemmer af Grænseforeningens lokalforeninger og SSF-kredsene i Sydslesvig. Det er mange børnefamilier, som er aktive i Sydslesvig, mens Grænseforeningens medlemmer er lidt ældre. Men det er ingen hindring for godt samvær.    

”Det er ikke et problem. Vi er ikke kun yngre, vi har også ældre personer med. Så det var en god blanding af ældre og yngre. Det har heller aldrig vært et problem for det samarbejde, vi har mellem SSF Dannevirke og Grænseforeningen Silkeborg-Hammel”, siger Finja Jaenke. 

Mødet, som gerne må være en model for en forstærket fremtidig kontakt mellem danskere og sydslesvigere, er gjort muligt gennem støtte fra to fonde: Jorcks Fond og Oberst H. Parkovs Mindefond.