Aabenraa-resolutionen af 12. april 1933
Hitlers magtovertagelse i 1933 og nazisternes fremmarch, bl.a. i Slesvig-Holsten, førte til, at man begyndte at tale om revision af grænsen, den såkaldte Påskeblæsten. Også blandt det tyske mindretal i Sønderjylland fremkom ønsker om en grænserevision.
Som modtræk mod denne udvikling holdt Sprogforeningen og Dansk Skoleforening for Sydslesvig den 12. april 1933 tillidsmandsmøde på Folkehjem i Aabenraa med ca. 400 repræsentanter fra alle sogne i Nordslesvig. De vedtog følgende resolution med fire krav til de danske statsmyndigheder.
RESOLUTION:
Vi lægger Vægt paa et godt, nabovenligt Forhold mellem Danmark og Tyskland. Dette ligger i begge Staters, begge Folks og begge Mindretals Interesser. Forudsætningen for at et saadant Forhold kan udvikles og fæstnes er, at Staternes Integritet respekteres.
Vi betragter det som en Selvfølge, at den Grænse, der i 1920 blev sat mellem Danmark og Tyskland paa Grundlag af Folkenes Selvbestemmelsesret, ligger urokkelig fast.
De Angreb, som fremtrædende Mænd1 tyske Organisationer sydfor Grænsen i den sidste Tid har rettet mod Danmarks Grænse, tilbageviser vi med Harme. Det Forsøg, som de tyske Mindretalsførere har gjort paa at true den danske Befolkning med Voldsførelse ved Hjælp af Kræfter hidkaldt sydfra, stempler vi som uforenelige med de Pligter, der paahviler danske Statsborgere.
Vi venter, at de danske Statsmyndigheder:
1. sikrer Nordslesvig imod, at irregulære Tropper overskrider Grænsen;
2. skarpt overvaager alle Handlinger, som tager Sigte paa Grænseflytningen;
3. skrider hurtigt og kraftigt ind mod Urostiftere, hvad enten det drejer sig om enkelte Personer eller Organisationer;
4. drager danske Embedsmænd, som deltager i en mod Danmarks Integritet rettet Agitation, til Ansvar.
Vi beklager det tyske Mindretals grænsepolitiske Vildfarelser. Vi har aldrig næret Ønske om at leve i Kampforhold til vore tysksindede Medborgere, men enhver af det tyske Mindretals Førere fremsat Voldstanke vil vi møde med de skarpeste Midler.
Ordforklaringer:
(1) Her henvises bl.a. til Wilhelm Sievers (1896-1966), der var borgmester i Eckernförde og formand for Schleswig-Holsteiner Bund, samt Johann Peperkorn (1890-1967), præst og grænsepolitisk talsmand for NSDAP.
Kildehenvisning:
Danmarkshistorien.dk: https://danmarkshistorien.dk/vis/materiale/aabenraa-resolutionen-12-april-1933