Gå til leksikonoversigt

Dansk Skoleforening for Sydslesvig

Begreber

Organisation for de danske mindretalsskoler og mindretalsbørnehaver syd for grænsen. Det er et statsligt anerkendt privat skolesystem, der modtager driftstilskud fra både Danmark og Tyskland. Indtil 1961 var navnet Dansk Skoleforening for Flensborg og Omegn. 

Efter Genforeningen i 1920 opstod spørgsmålet, hvordan man sikrede dansk skolegang for børn i det danske mindretal. Allerede den 5. maj 1920 grundlagde dansksindede forældre en skoleforening i Flensborg. Første formand var Cornelius Hansen (1876-1955), der beklædte posten i perioden 1921-51. 

I de første år lå skolerne i Flensborg, men spredte sig senere til resten af Sydslesvig. Den første danske børnehave blev indviet i Flensborg i 1922. Efter 2. Verdenskrig oplevede de danske skoler en betydelig tilgang af elever, optaget normaliserede dog i 1950'erne.

I dag driver Dansk Skoleforening for Sydslesvig 55 dagtilbud og 43 skoler, heraf to med gymnasieoverbygning, Duborg-Skolen og A.P. Møller Skolen (2024). Hvis et barn skal gå i en af de danske skoler, så skal mindst en af forældrene være medlem af foreningen.

Derudover er Dansk Skoleforening for Sydslesvig engageret i en lang række andre tiltag og projekter. Foreningen driver voksenundervisning, et ungdomskollegium i Flensborg, efterskolen Ladelund Ungdomsskole, Jaruplund Højskole, en børnehavekoloni samt tre lejrskoler (Vesterled, Rendbjerg og Hjerpsted). Derudover formidler foreningen via Feriekontoret, at elever fra Sydslesvig kan komme på ferieophold i Danmark og omvendt.

Dansk Skolefoening

Logo for Dansk Skoleforening for Sydslesvig.

Dansk Skoleforening for Sydslesvig.