Ny film om A.P. Møller Skolen gemmer på sjov historie
En ny dokumentarfilm følger indvielsen af det danske mindretals andet gymnasium, A.P. Møller Skolen i Slesvig, i 2008. Det har taget 17 år at lave filmen færdig, da båndene undervejs forsvandt i Østrig.
![Jon Hardon Hansen og Flemming Stentoft står bag en ny dokumentarfilm om indvielsen af A.P. Møller Skolen i Slesvig i 2008. Jon Hardon Hansen og Flemming Stentoft står bag en ny dokumentarfilm om indvielsen af A.P. Møller Skolen i Slesvig i 2008.](/sites/graenseforeningen.dk/files/styles/content/public/2025-02/0702%20film%20om%20ap%20m%C3%B8ller%20skolen-2.jpg?h=ddc58dd3&itok=67gole2g)
Jon Hardon Hansen og Flemming Stentoft står bag en ny dokumentarfilm om indvielsen af A.P. Møller Skolen i Slesvig i 2008.
Foto: Privat
Af Alexander Leicht Rygaard
Da A.P. Møller Skolen i Slesvig skulle indvies den 1. september 2008, var Jon Hardon Hansen ikke inviteret.
Som følge af de mange honoratiores fra Danmark, herunder Hr. Mærsk Mc-Kinney Møller og dronning Margrethe, var der simpelthen ikke plads til den daværende næstformand for Sydslesvigsk Forening (SSF).
Jon Hardon Hansen ville dog nødigt gå glip af åbningen af det danske mindretals andet gymnasium, og derfor fandt han på en løsning. Han kunne jo dokumentere begivenheden.
”Jeg vidste, at det ville blive en historisk begivenhed for mindretallet, og det ville jeg meget gerne opleve. Jeg fik kontakt til en filminstruktør i Kiel, og hun satte mig i forbindelse med en kameramand, der så skulle filme det hele fra A til Z, tre timer i alt. Det blev min adgangsbillet”, siger Jon Hardon Hansen, der undervejs i åbningen lavede små interviews med deltagerne, herunder Jørgen Kühl, daværende rektor, og Finn Slumstrup, daværende formand for Grænseforeningen.
I dag er de gamle klip så blevet til en dokumentarfilm, der havde premiere på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg tirsdag den 28. februar. Det har taget 17 år at lave filmen færdig, og det er der en ganske god grund til.
Den nye dokumentarfilm 'Gavebrevet! En skole til mindretallet' kan ses på YouTube.
”Efter åbningen i 2008 røg videobåndene tilbage til filminstruktøren fra Kiel. Hun flyttede så til Salzburg i Østrig, fik fire børn og droppede sit job. I 2022 møder jeg hende så igen til en begravelse på Sild, og her overrækker hun mig videobåndene fra dengang, ti stykker af slagsen”, forklarer den tidligere SSF-næstformand, der også nåede at være SSF-formand fra 2013-19.
Netop i 2022 gik Jon Hardon Hansen på pension efter at have været præst på Sild gennem 31 år. Det gav ham tid til at få filmen færdiggjort. De gamle optagelser er blevet suppleret med nye interviews med en række af aktørerne fra dengang, herunder Henrik Becker-Christensen, daværende dansk generalkonsul i Flensborg, Peter Harry Carstensen, daværende ministerpræsident i Slesvig-Holsten, og Anders Molt Ipsen, daværende direktør i Skoleforeningen, der arrangerede åbningen.
”Jeg har haft dårlig samvittighed over for Skoleforeningen i 17 år, så jeg er meget lettet over, at filmen nu er blevet færdig. Jeg kan ikke klippe og klistre, så det er gjort i samarbejde med Flemming Stentoft, hvis kone er præst i Lyksborg og min tidligere kollega. Vi har brugt mange timer på at få filmen færdig”, forklarer Jon Hardon Hansen.
Flemming Stentoft er tidligere tilrettelægger på DR’s gudstjenester og har boet i Sydslesvig siden 2021. Jon Hardon Hansen hyrede ham i forbindelse med sin pensionering til at lave en reklamevideo, der skulle tiltrække ansøgere til jobbet som ny præst på Sild. Det førte til et nyt samarbejde.
”Jeg håber, at filmen kan få et langt liv, også hos Grænseforeningens lokalforeninger. Længden på 35 minutter passer jo godt til et aftenmøde”, siger Jon Hardon Hansen, der tilføjer, at filmen også skal have undertekster på både frisisk, tysk og engelsk.
Tirsdag den 28. januar var der premiere på den nye dokumentarfilm. I alt 43 mennesker deltog på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg.
Foto: Privat
”Det var en vanvittig mission at bygge det mest moderne danske gymnasium uden for Danmark. Men det umulige kan lade sig gøre, og det bør alle se, både flertal og mindretal fra hele Europa”, forklarer Jon Hardon Hansen.
”Jeg håber også, at DR eller TV SYD har lyst til at vise filmen”, slutter han.
De ti videobånd er blevet overdraget til Den Slesvigske Samling under Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Alle tre timers video fra åbningen i 2008 kan altså findes på det danske bibliotek i Flensborg.
Filmen kan ses på YouTube her: https://www.youtube.com/watch?v=Sm0l7Bd6k70
A.P. Møller Skolen i Slesvig er det danske mindretals andet gymnasium. Det første gymnasium er Duborg-Skolen, der ligger i Flensborg og blev grundlagt i 1923.
Flere nyheder: