Tilbage til nyhedsliste

Historisk valg

24. februar 2025

Det danske mindretalsparti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), slog sin egen rekord og fik flere stemmer end i 1949, hvor partiet blev valgt til Forbundsdagen for første gang. Forbundsdagsmedlem Stefan Seidler vil prøve at udnytte den nye parlamentariske situation

SSW er igen historiske: Stefan Seidler kan fortsætte i Berlin.

SSW er igen historiske: Stefan Seidler kan fortsætte i Berlin.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Af Poul Struve Nielsen

Valget til den tyske forbundsdag blev et historisk valg for det danske og det frisiske mindretalsparti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW).

For første gang har SSW fået genvalgt et medlem i den tyske forbundsdag i Berlin.  

Sensationen, som mandat nummer to havde været, udeblev. Og partiet fik færre stemmer end ved valget til Landdagen i Slesvig-Holsten, hvor det var kommet ind uden undtagelse for den tyske spærregrænse på fem procent. 

”Der er ikke samme fokus på os, som der er ved landdagsvalgene, og vi er ikke med i regeringsdannelsen i Berlin, sådan som vi er i Kiel”, siger Martin Lorenzen, der er partiets landssekretær. 

SSW fik 80.000 stemmer ved valget til Landdagen i Kiel. Helt så godt gik det ikke ved valget til Forbundsdagen, men det blev et stemmetal et stykke over de 70.000. Så mange stemmer har SSW aldrig før fået til et forbundsdagsvalg.

Men nu spoler vi tiden tilbage til begyndelsen på valgaftenen. SSW-støtterne var samlet i det danske mindretals Flensborghus, hvor både SSW og det danske mindretals andre organisationer holder til. Der var spænding i luften, da den første exitpoll fra den nationale tyske nyhedskanal ARD blev vist på tv-skærmene.

Historisk valg

Undersøgelsen gav et historisk dårligt valg til det socialdemokratiske regeringsparti SPD, et som forventet godt valg til unionspartierne, de konservative partier CDU og CSU, og næsten en fordobling af stemmerne til det højreekstreme AfD (Alternative für Deutschland), som dog var under de lidt mere end 20 procent, de har fået i de fleste meningsmålinger.

De mindre, landsdækkende partier var på vippen, bortset fra venstrefløjspartiet Die Linke, der får et overraskende godt valg med god afstand til spærregrænsen.

En spærregrænse, SSW som mindretalsparti er undtaget for. Partiet stillede også kun op i delstaten Slesvig-Holsten.

Da ARD offentliggør mandatfordelingen, som den ville blive med tv-stationens exitpoll, lytter alle i stilhed til studieværten, som går alle de større partiers mandater igennem og til sidst kommer frem til det vigtigste for deltagerne i valgfesten i Flensborghus, SSW: 1 mandat. Stefan Seidler står til at fortsætte i Berlin.

”Vi venter stadig på håndfaste tal. Men der stod et 1-tal ved SSW, så vi går ud fra, vi har vores mandat igen. Det er jo en kæmpe glæde, fordi det er historisk. Det er jo ikke sket før, at SSW har genvundet et mandat i Forbundsdagen. Det er derfor, jeg er kommet herop for at sige tak. Det er simpelthen den vildeste valgkamp, jeg har oplevet, selv om jeg har været med”, sagde han i en takketale, da det fornyede mandat syntes klart. 

”I har stået og frosset. Folk er kommet hen til os og har revet materialet ud af hænderne på os. Vi har lavet et godt arbejde de sidste år. Derfor vi, de stemmer på os. Det kan vi være stolte af”, fortæller Stefan Seidler.

Som landssekretær Martin Lorenzen sagde, så er det sådan, at når SSW går til valg, så går hele det danske mindretal i Sydslesvig til valg. Stefan Seidler fortæller, at han blev budt på kaffe hos en af de tro partifæller, men han måtte simpelthen videre, for der var mange dørklokker tilbage, der skulle ringes på. 

SSW har ikke kun ført valgkamp i Flensborg og i Slesvig, men også på øerne, på Helgoland og Sild, og hele vejen rundt i Holsten.

Derfor er det også med stolthed, Stefan Seidler senere på aftenen kan gå på scenen igen.

”Nu er det klart og tydeligt. Vi gjorde det fandme igen. Martin har lige sagt det. 59.000 førstestemmer og 73.000 andenstemmer. Vi kommer kun 2.000 fra at knække rekorden fra da vi kom i Forbundsdagen første gang i 1949”, sagde han og fortsatte.:

”Det skyldes jeres indsats i det daglige”, sagde han til partimedlemmerne.

Den nye forbundsdag

Han sagde også par ord om situationen i den nyvalgte forbundsdag:

”Når vi ser på flertalsforholdene i den kommende forbundsdag, vil hver stemme tælle, og SSW’s stemme vil især tælle, når det kommer til mindretalspolitik, socialpolitik, kystsikring, infrastruktur og udviklingsmidler. Vi vil repræsentere Slesvig-Holsten og Sydslesvig endnu tydeligere, end i den forgangne forbundsdag”, lovede Stefan Seidler.

I et interview efterfølgende udtrykte han bekymring ved at se AfD gå så meget frem. Deres politik er defineret ved, at de altid vil de stærkes magt. Og det er ikke godt for os som mindretal.

Vil det gøre det sværere at vende tilbage til Berlin til en ny forbundsdag?

”Ikke hvis vi alle holder os til det, vi har aftalt, nemlig at ingen samarbejder med AfD”, svarer Stefan Seidler.

Han ser gode muligheder i, at den kommende regering ikke kommer til at have et markant flertal.

”Der kommer en ny regering, som kommer til at bygge på et noget mere snævret flertal. Vi vil prøve at udnytte det til at lirke nogle punkter ind i endnu højere grad. Jeg håber, at vi får en regering, der samarbejder med alle partier i Forbundsdagen, også med mindretalspartiet. Det vil være bedst, ikke bare for os, men for hele Tyskland. Det vil vi fortælle Friedrich Merz”, sagde han med henvisning til valgets sejrherre, CDU’s formand Friedrich Merz, som nu står med opgaven at danne en ny tysk regering. 

”Tyskland har brug for en vækststrategi, og det betyder, at vi er nødt til at reformere gældsbremsen og investere i blandt andet infrastruktur og digitalisering. Den grønne energipolitik, vi har i Slesvig-Holsten skal ikke bremses, men udvikles. Det kan ikke være rigtigt, at vi her, hvor vi producerer den grønne energi, skal betale de højeste elpriser”, sagde Stefan Seidler. 

Gældsbremsen betyder det, at Forbundsregeringen ikke må låne mere end 0,35 procent af BNP, hvilket svarer til omkring 14-15 milliarder euro. Men CDU går ikke ind for at løfte gældsbremsen.

”Der har været signaler fra CDU om, at hvis det bliver gjort på den rigtige måde, kan der godt ændres på det. Det skal være målrettet og tydeligt, hvad der investeres i. Men de vil ikke støtte, at SPD og De Grønne bare lukker op for det offentlige forbrug”, sagde Stefan Seidler.

Denne gang ve ed han, hvad der venter ham, når han kommer til Berlin. for det gør han. Med den største vælgeropbakning i ryggen, en politiker fra SSW nogensinde har haft i den tyske forbundsdag.