Tilbage til nyhedsliste

Årsmøderne kom godt i mål

10. juni 2024

Velfærdssamfundet og demokratiet er rettigheder, vi har kæmpet for og opnået, fordi folket har stået fast, sagde Danmarks generalkonsul i Flensborg, Annette Lind, i sin første tale til de sydslesvigske årsmøder i weekenden den 7.-9. juni.

De danske Årsmøder 2024 kom godt i mål - på trods af regnvejr og EU-valg.

De danske Årsmøder 2024 kom godt i mål - på trods af regnvejr og EU-valg.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Af Poul Struve Nielsen

Det begyndte stille og roligt, og der var god plads ved bordene, da aftenens talere indfandt sig i gymnastiksalen på skolen i Vanderup fredag aften. Årsmøderne i Sydslesvig 2024 var i gang, og stille og roligt kom man i mål med at fylde gymnastiksalen til sidste plads, så der stort set ikke er en plads tilbage ved de langborde, der er sat op i gymnastiksalen.

Alle generationer er repræsenteret. Børn, voksne og ældre. Ja, nu kommer der rigtig mange børn ind og fylder pladsen ved siden af talerstolen. Så her må man da sige, at det lykkedes at leve op til sloganet for årsmøderne, ’Sydslesvig kommer i mål’.

Børnene fra SFO’ens danseakademi kom også i mål med både sang og dans. Der blev lagt ud med at synge ’En hjertesag’, og Solveig Larsens tekst til Bente Stengers melodi var en smuk indledning på årsmøderne, når de unge og gamle struber sammen sang ”I syd og nord, vi lytter til det danske ord. Vort sprog forbinder os med Danmark”.

Efter at der var budt velkommen ved Carolin Methmann, som er formand for Sydslesvigsk Forening i Vanderup/Jørl, tog den første taler, den danske generalkonsul i Flensborg, Annette Lind, ordet. I sin tale henviste hun til 175-års jubilæet for Grundloven et par dage forinden og Tysklands nylige fejring af 75-års dagen for vedtagelsen af forbundsrepublikkens forfatning.

”175 år i historien er kun et kort øjeblik. Men det er et øjeblik, hvor vi har sikret vores velfærdssamfund. Det er rettigheder, vi har kæmpet for og opnået, fordi folket har stået fast”, sagde Annette Lind og tilføjede, at de demokratiske idealer kan blive udfordret i en tid med fred og ufred.

Annette Lind har været Danmarks generalkonsul i Flensborg siden februar måned.

Annette Lind har været Danmarks generalkonsul i Flensborg siden februar måned.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

I det dansk-tyske grænseland er mange års ufred blevet vekslet til en fredelig sameksistens, og i den forbindelse nævnte generalkonsulen, at København-Bonn-erklæringerne, som har sat rammerne for det dansk-tyske samarbejde om mindretallene ved landegrænsen, næste år har 70-års jubilæum.

”Den nationale stridsøkse har vi langt om længe fået begravet her. Men der er andre steder, hvor det ikke er tilfældet”, minder Annette Lind forsamlingen om.

Hun runder sin tale af med at nævne Europeada, europamesterskaberne i fodbold for mindretal, som i år afvikles i det dansk-tyske grænseland, og som gennem årets slogan ’Sydslesvig kommer i mål’ er uløseligt knyttet til årsmøderne.

”Det er en god lejlighed for andre mindretal til at komme og se, hvordan vi lever sammen”, sagde hun.

Også næstformand i Grænseforeningen, Else Tornbo, tog tråden op i sin tale og sagde, at fodbold jo er en holdsport, der kræver at man indgår i et fællesskab.

”Det dansk-tyske grænseland er en modelregion i en verden med mere fokus på forskelligheder end ligheder”, sagde hun og fokuserede derefter på de kræfter, der får både arrangementer som de sydslesvigske årsmøder, Euorpeada og hverdagen i det danske mindretal i Sydslesvig samt arbejdet i Grænseforeningen til at fungere, nemlig de frivillige ildsjæle.

”De frivillige ildsjæle, hverdagens helte, er forudsætningen for at sætte et hold. En forenings eller organisations resultater er et resultat af medlemmernes samlede indsats”, sagde Else Tornbo og forsikrede, at Grænseforeningen sammen med sydslesvigerne nok skal nå sit fælles mål, nemlig at udbrede kendskabet til Sydslesvig og grænselandet.

Udenfor er der danseopvisning, som det også lykkes at komme i mål med, selv om årsmødernes ubudne deltager, regnvejret, sætter sit præg på begivenhederne, som det kom til at gøre ved mange møder i løbet af weekenden.

I Lyksborg havde man udvist rettidig omhu og flyttet arrangementet fra jernalderlandsbyen ind i skolen. Flere steder, blandt andet i Egernførde og ved flere årsmøder i den vestlige del af Sydslesvig, gjorde regnen det svært for årsmøderne.

Også det store friluftsmøde på DGF Pladsen i Flensborg var præget af omskifteligt vejr, men det ændrede nu ikke ved en stor, flot tilslutning til optoget gennem byen, og selv om mange byger drev hen over pladsen og fik nogle af deltagerne til at tage tidligere hjem, så brød solen frem til sidst, og årsmøderne kom fint i mål.