Tilbage til nyhedsliste

Æret for et stort stykke arbejde

16. december 2024

SSW’s Lars Harms blev klappet ud af Landdagen i Slesvig-Holsten, da han for sidste gang var på talerstolen i fredags

Landdagsgruppe foran jultræ

På billedet ses Sybilla Nitsch, Jette Waldinger-Thiering, Lars Harms og Christian Dirschauer i frokostpausen i landdagen i Kiel, efter at Lars Harms har være på talerstolen fort sidste gang.

Af Poul Struve Nielsen

I landdagen i Slesvig-Holstenske i Kiel klapper parlamentarikerne, når de er enige med taleren. Fredag den 13. december var der før frokostpausen kun et tidspunkt, alle klappede uanset partifarve. Det var, da SSW's (Sydslesvigsk Vælgerforening) Lars Harms havde holdt sin sidste tale.

Han er den politiker, der har siddet længst i landdagen for det danske og frisiske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening. 25 år er det blevet til, og i efteråret nåede han at være medlem af landdagen i længere tid, end Karl Otto Meyer var det.

Da landdagen nåede frem til det dagsordenspunkt, hvor Lars Harms, som også træder tilbage fra posten som leder af SSW’s gruppe i landdagen, skulle holde sin sidste ordførertale, overtog hans partikollega Jette Waldinger-Thiering, som er næstformand i landdagen, formandsstolen.

Det var en debat om hvidvask, og det blev diskuteret, om der skal være en øvre grænse for, hvor mange kontanter man kan hæve i Slesvig-Holsten.

Så gav den fungerende formand ordet til Lars Harms og tilføjede, at det var hans sidste tale.

Han indledte med at sige, at det er vigtigt for ham, at fagpersoner fra politi og skattevæsen bliver taget med på råd i spørgsmålet om, hvordan man bedst bekæmper hvidvask. Så skiftede han emne:

”For en lille friser som mig, er det noget særligt at have været medlem af parlamentet. Ikke bare som en borger, der er blevet valgt som alle andre, men som friser. Jeg er stolt af at have repræsenteret det danske og det frisiske mindretal i parlamentet”. 

Lars Harms understregede, at arbejdet for de danske og frisiske samt andre mindretal fortsat er vigtigt. Men som politiker kan man ikke kun holde sig til sine egne mærkesager.

”Uanset hvilket område, jeg har været ordfører på, har jeg altid taget i udgangspunkt i: Hvad betyder det for helt almindelige mennesker”, sagde Lars Harms.

Og han høstede endnu stort bifald, da han advarede mod den højreekstremistiske bølge og opfordrede alle til at kæmpe mod en menneskefjendsk politik. 

Herefter tog ordførerne fra de andre partier ordet, og fokus var ikke på emnet på dagsordenen, hvidvask. De takkede Lars Harms for hans indsats for Slesvig-Holsten, demokratiet og landdagen. Han blev kaldt ’en stor friser’, han blev rost for sine evne til at se udover Tysklands grænser, at bringe politik tæt på virkeligheden – og selvfølgelig for sin indsats for mindretallene.

Før lederne af de andre grupper i landdagen tog ordet, havde Lars Harms også fået de sidste ord fra formandsstolen i landdagen med på vejen, og de var på dansk:

”Du har gjort et stort stykke arbejde”, sagde Jette Waldinger-Thiering.

Fremover vil SSW-gruppen i landdagen bestå af Jette Waldinger-Thiering, som også er næstformand for landdagen, afløseren Michael Schunck, Sybilla Nitsch og SSW-partiformand, Christian Dirschauer.