Tilbage til nyhedsliste

Dansk-tysk mindretalsmodel anerkendt som kulturarv i Tyskland

12. december 2018

Samlivet i det dansk-tyske grænseland er i Tyskland blevet anerkendt som immateriel kulturarv. Det har den tyske UNESCO-Kommission meddelt i et brev til Sydslesvigsk Forening (SSF) og Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) den 7. december.

 

De to organisationer fra henholdsvis det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland har begge været afsendere på den tyske ansøgning til den tyske UNESCO-Kommission i begyndelsen af 2018, og det er den, der nu er kommet et positivt svar på.

 

”Vi glæder os rigtig meget. Mindretalsmodellen i det dansk-tyske grænseland er et flot resultat af mange års arbejde. Det er lykkedes mindretallene at overvinde en kløft, der mange steder i Europa og i verden forekommer umulig. Status som kulturarv sætter fokus på, at det er muligt at opnå så godt et resultat”, siger Jon Hardon Hansen, der er formand for SSF, i en pressemeddelelse.

 

SSF og BDN har også begge været afsendere af den danske ansøgning, der er indsendt til Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek. I Danmark er proceduren dog anderledes end i Tyskland, idet foreninger og organisationer frit har kunnet indsende ansøgninger frem til 15. november 2018. Ansøgningerne kan ses på levendekultur.kb.dk. Her er der ansøgninger, der omhandler bornholmsk sprog, Bournonville ballettradition, sydesalt på Læsø og meget andet.

 

Dansk Folkemindesamling skal i samarbejde med en referencegruppe nu vurdere, om de danske ansøgninger lever op til UNESCOS kriterier og formalier og videresende de godkendte ansøgninger til Kulturministeriet. Kulturminister Mette Bock vil herefter afgøre, om hun vil anbefale et eller flere af forslagene til UNESCO inden deadline 31. marts 2019. Optagelse på UNESCO's internationale liste over immateriel kulturarv under 2003-konventionen vil blive afgjort i december 2020.