Tilbage til nyhedsliste

Flensborgs nye bypræsident er fra det danske mindretal

31. maj 2023

Et jordskredsvalg har givet Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) stor fremgang ved lokalvalgene i Slesvig-Holsten. Kronen på værket er posten som leder af byrådet i Flensborg.

62-årige Susanne Schäfer-Quäck fra SSW er ny bypræsident i Flensborg.

62-årige Susanne Schäfer-Quäck fra SSW er ny bypræsident i Flensborg.

Foto: SSW

Flensborg har fået en dansktalende bypræsident.

Det danske og frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) blev det største parti ved kommunalvalget den 14. maj, og derfor er posten gået til Susanne Schäfer-Quäck, som netop er udnævnt til bypræsident, der er byrådets øverste politiske repræsentant.

”Det er en stor ære for mig at blive udnævnt til bypræsident, og jeg er meget glad for den tillid, mine partikolleger har vist mig. Jeg vil gøre alt for, at flensborgerne og byrådet føler sig repræsenteret på bedst mulig vis, og at vi kan omgå hinanden respektfuldt,” siger Susanne Schäfer-Quäck til magasinet Grænsen, der udgives af Grænseforeningen.

Hun er 62 år og har været aktiv i SSW i mere end 30 år.

I Flensborg Avis skriver chefredaktør Jørgen Møllekær, at en repræsentant for det danske mindretal dermed besidder den næstfineste post efter overborgmesteren.

Sidste år var der valg til overborgmesterposten, og det blev overbevisende valgsejr til den uafhængige daværende direktør for den lokale afdeling af arbejdsgiverforeningen, Fabian Geyer. Men en forskel på danske og tyske forhold er, at de opgaver, en overborgmester har i en by som Flensborg, nærmere svarer til en kommunaldirektørs i Danmark, det var altså en leder af administrationen, borgerne i Flensborg valgte sidste år.

Den politiske toppost er den bypræsidentpost, som Susanne Schäfer-Quäck nu har. Det svarer til en borgmester i en dansk kommune.

I Flensborg Avis beskriver chefredaktøren opgavefordelingen således, at den formelle ’udøvende’ magt ligger hos overborgmesteren i samspil og samråd med byrådsflertallets politiske beslutninger, mens bypræsidenten skal lede byrådsmøderne.

SSW opnåede 24,8 procent af stemmerne Flensborg-området. Det er en fremgang på 7,2 procentpoint siden forrige lokalvalg i 2018. Næststørste parti her blev De Grønne med 23,6 procent af stemmerne. Resultatet betyder, at SSW i Flensborg kommer til at besidde 11 pladser af 44 i Flensborg Byråd.

Det fine valgresultat siger en del om, hvilken respekt det danske mindretal nyder også i det tyske flertal, og det vidner også om ren vilje til at se grænselandet som et område præget af gode relationer, hvor der samarbejdes på tværs af både befolkningsgrupper og landegrænser.

Valgresultatet er det bedste for SSW i Flensborg i 60 år. Man skal dog ikke helt så langt tilbage for at finde en dansksindet overborgmester. Simon Faber fra SSW fik 54,2 pct. af stemmerne og vandt dermed posten efter valget i 2010.