Tilbage til nyhedsliste

Folkemødet i Ribe markerer Genforeningen

8. oktober 2021

Danmarks ældste by, Ribe, inviterer næste weekend til et stort anlagt folkemøde, der med knap halvandet års forsinkelse markerer 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

På billedet ses det seneste folkemøde i Ribe, der fejrede 500-året for Reformationen i 2017.

På billedet ses det seneste folkemøde i Ribe, der fejrede 500-året for Reformationen i 2017.

Foto: Folmer Iversen

Der vil være oplevelser for enhver smag, når Danmarks ældste by, Ribe, inviterer til folkemøde i weekenden den 14.-17. oktober i anledning af 100-året for Genforeningen. Folkemødet afholdes med 17 måneders forsinkelse som følge af coronapandemien, og det glæder Signe von Oettingen, sognepræst i Ribe Stift og sekretariatsleder for Sekretariatet for Folkemødet i Ribe, at folkemødet nu kan finde sted.

”Vi håber på fire dage med fest, glæde, eftertanke og debat. Folkemødet er blevet genstartet tre gange, og vi er så taknemmelige for, at frivillige, fonde, samarbejdspartnere og institutioner i Ribe har sat alle sejl til for, at Folkemødet nu endelig kan afholdes. Det bliver vidunderligt”, siger Signe von Oettingen.

Programmet for Folkemødet i Ribe byder på kunst, litteratur, foredrag, debat, musik og mad. Bl.a. optræder Sigurd Barrett med koncerten ’Sigurd fortæller om Genforeningen’, operagruppen Opera på Grænsen fremfører forestillingen ’Grænsemageren’ om H.P. Hanssen, og det tyske mindretals kirke i Sønderjylland, Nordschleswigsche Gemeinde, inviterer til sønderjysk kaffebord.

”Med det farverige program undersøger vi den grænse, som blev sat i 1920, og som mange for blot for nogle få år siden troede var ved at forsvinde i den grænseløse verden. Men den er kommet tilbage, senest under coronakrisen. De grænseoverskridende udfordringer, såsom klima, flygtninge og global økonomi, har vi stadig, og det er nødvendigt at overveje, hvordan vi svarer på disse udfordringer”, forklarer Signe von Oettingen.

Ved Folkemødet i Ribe er det også muligt at opleve Peter Skov-Jakobsen, formand for Grænseforeningen, der lørdag den 16. oktober kl. 9.00 vil stå for morgensang og fortælling i Ribe Domkirke.

”Folkemødet i Ribe markerer 100-året for grænsedragningen mellem Danmark og Tyskland i 1920. Og den begivenhed er der al mulig grund til at fejre: Sønderjylland kom hjem til Danmark. Første Verdenskrig var en katastrofe, og den fredelige grænsedragning efter folkets vilje blev afgørende for, at det dansk-tyske grænseland har udviklet sig til et mønstereksempel for godt samarbejde og anerkendelse af de nationale mindretal på begge sider af grænsen. Alt det kan vi godt være stolte af at vise frem. Og ved Folkemødet i Ribe bliver det vist gennem et farverigt og tankevækkende program. Jeg glæder mig meget til at deltage”, siger Peter Skov-Jakobsen. 

Du kan se hele programmet for Folkemødet i Ribe på www.folkemødeiribe.dk