Tilbage til nyhedsliste

Tidligere formand for Grænseforeningen er ny formand for Museum Sønderjylland

21. marts 2025

Tidligere kultur- og kirkeminister og forhenværende formand for Grænseforeningen, Mette Bock, er ny formand for bestyrelsen hos Museum Sønderjylland, der dækker over 10 museer i grænselandet. 

Mette Bock var formand for Grænseforeningen fra 2014 til 2016. Hun stoppede som formand for at blive kultur- og kirkeminister.

Mette Bock var formand for Grænseforeningen fra 2014 til 2016. Hun stoppede som formand for at blive kultur- og kirkeminister.

Foto: Thomas Tolstrup

Af Alexander Leicht Rygaard

Museum Sønderjylland har fået ny formand.

Og det er et kendt navn, der er tale om, både på landsplan og i Grænseforeningens regi.

Valget er faldet på sognepræst Mette Bock, der fra 2014-16 var formand for Grænseforeningen, hvorefter hun blev kultur- og kirkeminister i Lars Løkke Rasmussens regering frem til 2019.

Det skriver Axel Johnsen, direktør for Museum Sønderjylland på det sociale medie LinkedIn.

”Museum Sønderjylland står et enormt spændende sted i disse år: Den netop gennemførte museumsreform har udnævnt museet til et såkaldt kategori 5-museum på grund af samlingernes internationale betydning. Den nye strategi "Bro mellem grænselandets fortid og fremtid 2024-2028" sætter rammen om de kommende års arbejde med grænselandets særlige kulturarv. Og inden for denne ramme har vi en række større og mindre udviklingsprojekter på vores museer i Tønder, Aabenraa, Gram, Haderslev og Sønderborg”, skriver museumsdirektøren.

”Der er nok at tage fat på, men med de nye medlemmer og med Christel Leiendecker, Signe Bekker Dhiman, René Andersen, Peter Sevel og Sean Leon Rumley med på holdet, møder museet med stærkeste holdopstilling. Jeg glæder mig i hvert fald til samarbejdet”, skriver Axel Johnsen videre med henvisning til, at også museumsdirektør Anni Mogensen fra M/S Søfart og direktør for Friis Group, Carsten Friis, er nye i bestyrelsen for Museum Sønderjylland. 

Mette Bock afløser Simon Møberg Torp, dekan for Det Humanistiske Fakultet ved Syddansk Universitet. Ved årsskiftet fratrådte han som formand for Museum Sønderjylland efter at være blevet udnævnt til formand for statens nye museumsnævn af kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Mette Bock skriver på LinkedIn, at hun glæder sig til at komme i gang med formandsarbejdet.

”Grænselandets natur, historie, kultur, kunst, arkæologi og kulturmøder er SÅ spændende! Grænselandet har fyldt meget i mit liv: Min mand, Hans Jørn, er født i Flensborg. Jeg har været chefredaktør for JydskeVestkysten, formand for Grænseforeningen og folkevalgt i området. Så jeg glæder mig virkelig til at være med til at udvikle et af landets største museer sammen med dedikerede medarbejdere og en super kompetent bestyrelse. Til glæde for et både dansk og internationalt publikum”, skriver Mette Bock, der efter afgangen som minister i 2019 uddannede sig til præst. Hun blev færdig i 2022 og i 2024 tiltrådte hun som sognepræst i Horsens Provsti. 

Museum Sønderjylland blev dannet i 2005 som en videreførelse af det regionale museumsvæsen, som blev skabt af Sønderjyllands Amt. Museet består af 10 museer spredt ud over Tønder, Sønderborg, Aabenraa og Haderslev Kommuner. Museerne er som følgende: Sønderborg Slot, Cathrinesmindes Teglværk, Museet i Tønder, Højer Mølle, Drøhses Hus, Arkæologi Haderslev, Kulturhistorie Aabenraa, Kunstmuseet Brundtland Slot, Gram Lergrav Palæontologi og Bevaringscenter Sønderjylland.

For knap et år siden blev en ny museumsreform vedtaget efter længere tids uro, bl.a. hos Museum Sønderjylland, der på grund af manglende forøgelser i de offentlige tilskud havde til udsigter at måtte skære i deres museumstilbud. Men med den nye museumsreform blev de dystre scenarier, der var blevet optegnet i et tidligere udspil, ikke realiseret.

Museum Sønderjyllands bestyrelse består af ni bestyrelsesmedlemmer, heraf fire kommunalt udpegede (ét medlem fra hver af de sønderjyske kommuner) samt et medarbejdervalgt medlem og fire medlemmer valgt på baggrund af relevante kompetencer.