Forbundne og forpligtede fra Sydslesvig til Grønland
Hans Majestæt Kong Frederik 10. nævnte de danske i Sydslesvig i sin første nytårstale.
Kongeparret besøgte Flensborghus, der er centrum for det danske foreningsliv i Sydslesvig, den 22. oktober 2024. Besøget var en del af et tiltrædelsesbesøg i Tyskland. Gitte Hougaard-Werner ses til højre for kongen.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
af Poul Struve Nielsen
Som altid har mange nok gættet på og haft ønsker til, hvad majestæten ville sige i sin nytårstale. Især i år, hvor vi spændt ventede den første nytårstale fra Kong Frederik 10. efter – for nogles vedkommende – at have set, hørt eller læst 52 nytårstaler fra Dronning Margrethe den 2.
Danmarks Radios P1 interviewede nytårsaftensdag Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), som sagde, at hun var sikker på, det danske mindretal nok skulle blive nævnt.
Og sydslesvigerne og de mange i Danmark, for hvem det danske mindretal har en særlig plads i hjertet, blev ikke skuffede. Sydslesvig, som kongeparret også besøgte i sit første år på tronen, blev nævnt i kongens tale.
Endda i samme sætning, som kongen sagde sit valgsprog ’Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark’.
”Vi er alle forbundne og hver især forpligtet i Kongeriget Danmark. Fra det danske mindretal i Sydslesvig – som endda ligger uden for riget – og hele vejen til Grønland. Vi hører sammen. Det fornemmede Mary og jeg tydeligt, da vi besøgte begge steder og alle dem ind imellem”, sagde kong Frederik.
Han tilføjede et ønske om godt nytår til alle danskere herhjemme og ude i verden.
”Vi har meget at være stolte af og glædes over. Tilliden. Medmenneskeligheden. Samhørigheden”, sagde kongen.
Det har stor betydning for sydslesvigerne, at majestæten nævnte det danske mindretal syd for grænsen i sin tale.
”Den var den smukkeste første nytårstale. Det var meget personligt, naturligt og nærværende. Jeg var meget benovet over den måde, han fik flettet os ind i sin tale på. Ved at han tog udgangspunkt i sit valgsprog, nævner han det danske fællesskab som et folkefællesskab og ikke kun som et rigsfællesskab. Forbundne og forpligtet, det er vi også i Sydslesvig på det danske”, siger Gitte Hougaard-Werner.
Som formand for SSF har hun mødt kongen, og hun holdt også tale, da han på kongeparrets første officielle besøg til Tyskland som regentpar besøgte Flensborghus, der er centrum for det danske foreningsliv i Sydslesvig. Her sagde hun også i sin tale, at det danske mindretal føler sig forbundet og forpligtet til det danske.
”Vi fornemmede det også tydeligt, da han var hernede. Den frivillighed, han nævnte i sin tale, mødte han også hos os. Frivilligheden er i den grad hjertet i vores samfund. Han talte om fællesskaber, samarbejde og også om tillid. Jeg blev fra tysk side spurgt, hvad der er typisk dansk, og jeg svarede: ’Det er at have tillid’. I Tyskland går man i første omgang ind i en relation med skepsis, så kan man vinde tilliden. I Danmark går man først og fremmest ind i en relation med tillid”, siger Gitte Hougaard-Werner.
Udover det at samarbejde, at have tillid til hinanden og frivilligheden, vil hun tage med fra talen, at kongen nævnte ungdommen.
”Kongens ord kan give de unge mennesker en masse med på vejen. Det er vigtigt, at de får at vide, at det er okay ikke rigtigt at vide, hvor man hører hjemme, hvad der er op og ned, og at alle er forskellige. Han kom virkelig ind på mange ting, der kan give unge mennesker noget personligt med på vejen”.
Gitte Hougaard-Werner var berørt over, at talen var dybt personligt.
”Han fik sin familie bundet ind i talen med beskrivelsen af, at hans børn er forskellige. Det var meget smukt. Jeg var rørt flere steder under den tale, og jeg følte mig faktisk set, selv om han sidder bag en skærm. Det tror jeg, der er rigtig mange, der gjorde. Kong Frederik er den konge af i morgen og af i dag, som hele Danmark kan spejle sig i”, siger Gitte Hougaard-Werner.
Som formand for SSF er Gitte Hougaard-Werner en af de mange, der lægger en stor frivillig indsats for at skabe samhørighed, sammenhold og noget fælles at være dansk om.
Også de mange, der tager en frivillig tørn i Grænseforeningen og andre foreninger, der arbejder med dansk sprog og kultur, eller som arbejder i grænselandet og andre steder for at støtte fællesskaber og hjælpe medmennesker, kan tage kongens ord som et klap på skulderen:
”Frivillighed er et eksempel på medmenneskelighed, og de fleste danskere engagerer sig på et tidspunkt i frivilligt arbejde. Det kan være alt fra at øve tabeller med børn i lektiecafeen til at få et nyt gymnastikhold op at stå til at holde et menneske i hånden, når livet rinder ud”, sagde kongen.
Han beskrev, at frivillighed kommer i mange former.
”Fællesnævneren er, at det giver mening for alle parter, både for hende, der giver sin tid, og for ham, der tager imod den. Frivillige kræfter holder utallige tilbud og aktiviteter i gang. Også Royal Run, hvor 2.500 frivillige stillede op i år, så vi andre kunne gå og løbe sammen i de fem værtsbyer. Til alle jer, der lægger en del af jeres overskud i den fælles pulje – tak!”
Også da Kong Frederik holdt tale på tysk ved sit tiltrædelsesbesøg hos den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier på Schloss Bellevue i Berlin den 21. oktober i år det danske mindretal nævnt.
”Det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland føler sig knyttet til begge lande. De har et hjemland og et hjertehjem, som det så smukt blev formuleret af en ung skoleelev, da min mor, Dronning Margrethe, besøgte Flensborg for fem år siden”, sagde kongen.
Ved den lejlighed beskrev han grænselandet som ”et dansk-tysk overlap, en blød overgang mellem vores befolkninger og et forbilledligt eksempel på sameksistens på tværs af det, der er skabt til at adskille”.
”Her er sindelaget erklæret frit gennem lige knap 70 år, og Dronning Mary og jeg ser meget frem til i morgen at besøge Slesvig-Holsten, hvor både det danske og det norske kongehus har sine rødder”, sagde kongen i oktober.
Den 22. oktober besøgte kongeparret så Flensborghus og Dannevirke, hvor kongen tog det første spadestik til SSF’s nye museum ved det historiske anlæg, og Flensborg.
Og mindretallet var altså også på hans læber, da han talte fra bag sit skrivebord på Amalienborg Slot, hvor han sluttede talen af med de samme ord, hans mor, dronning Margrethe, har sagt så mange gange:
”Gud bevare Danmark”
Flere nyheder: