Honningkageby fylder 250 år
Den sønderjyske by Christiansfeld markerede i søndags sit 250-årsjubilæum. Dagen bød på et besøg fra kronprinseparret samt festgudstjeneste og byrundvisning.
Kronprinseparret Frederik og Mary besøgte Christiansfeld i forbindelse med byens 250-årsjubilæum.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Der var lagt op til fest og farver, da Christiansfeld søndag den 13. august kunne fejre sit 250-årsjubilæum, hvor også kronprinseparret deltog. På programmet var bl.a. en festgudstjeneste, byrundvisning og musik ved Det Slesvigske Musikkorps.
480 mennesker var på plads til festgudstjenesten, mens hundredvis mennesker havde taget opstilling i vejsiderne for at få et glimt af de kongelige, da de blev vist rundt i byen af Knud Erik Langhoff (K), borgmester i Kolding Kommune, som Christiansfeld er en del af, og præst Jørgen Bøytler.
”Jeg kan godt forstå, at I christiansfeldere er stolt af jeres by. Det er jeg også. Tillykke med de 250 år”, lød det fra borgmesteren ved festgudstjenesten ifølge Christiansfeld Avis.
Christiansfeld, der er kendt for sine honningkager, blev grundlagt i 1773 af den tyske brødremenighed Herrnhuterne, som Christian 7. havde inviteret til at etablere en by i området. Herrnhuterne var kendt som dygtige handelsfolk og håndværkere, og kongen håbede, at den nye by kunne være med til at skabe økonomisk udvikling i området. Herrnhuterne var taknemmelige for den tildelte jord og opkaldte byen efter den danske konge.
I dag rummer Christiansfeld mange fredede og bevaringsværdige bygninger, ligesom byen siden 2015 har været optaget på UNESCOs Verdensarvsliste bl.a. på grund af sin opbygning med lige retvinklede gader og den centralt placerede kirke.
”Men én ting er de fysiske rammer. Noget andet er det liv, der leves i byen. Her er Christiansfeld også noget særligt. For byen bygger på troen på, at alle mennesker er vigtige, og at alle kan bidrage til fællesskabet. Alle har deres del af ansvaret for, at byen bevarer sin puls. At byen lever. Det har Brødremenigheden været med til at sikre gennem tiden. Og det er sket sammen med de andre christiansfeldere uden for menigheden. Fællesskabet er på en måde blevet byens ånd”, lød det videre fra borgmester Knud Erik Langhoff under festgudstjenesten, der blev afholdt i Brødremenighedens Kirke.
Christiansfeld har i dag knap 3000 indbyggere. Ifølge JydskeVestkysten er 150 af byens borgere medlemmer af byens brødremenighed. I begyndelsen af 1800-tallet var tallet 652.
Frem til den 22. oktober er det muligt at besøge Søstrehuset i Christiansfeld, hvor Brødremenigheden i Christiansfeld og Museum Kolding har skabt en jubilæumsudstilling om byens historie. Her er en række genstande, bl.a. dele fra den oprindelige kirkebrønd, en høvl, der blev brugt til opførelsen af byens allerførste huse, og træforme til kagebagning, med til at vise byens udvikling. Udstillingen er kommet i stand med støtte fra bl.a. Kolding Kommune og Augustinusfonden.
Flere nyheder: