Lærer skaber debat: Vil fjerne tysk fra skemaet
Tenna Bay, der er lærer på Herfølge Skole, mener, at tyskfaget skal fjernes fra skoleskemaet for at gøre skoledagen kortere. Det har skabt debat på Twitter, hvor mange meningsdannere er uenige.
Folkeskolelærer Tenna Bay kalder tyskfaget for "et levn fra fortiden", og det har skabt debat på sociale medier.
Foto: pxhere
Tyskfaget er et levn fra fortiden og bør fjernes fra skoleskemaet, så de danske folkeskoleelevers skoledage kan blive kortere. Det mener Tenna Bay, der er lærer på Herfølge Skole. Det skriver Fagbladet Folkeskolen på sin hjemmeside, folkeskolen.dk.
"Jeg synes, at tysk er en uddød kompetence, når vi er så internationale efterhånden, at al kommunikation foregår på engelsk, også selvom man snakker med tyskere", siger Tenna Bay ifølge folkeskolen.dk.
Artiklen med skolelærer Tenna Bay, der ikke selv underviser i tysk, er bragt i forbindelse med en undersøgelse, som Fagbladet Folkeskolen har lavet, om hvordan folkeskolereformen opleves ude i undervisningslokalerne på de enkelte fag. I alt har 971 lærere deltaget, og Tenna Bay er blandt de seks procent, der i undersøgelsen mener, at tyskfaget skal skæres, hvis skoledagen skal gøres kortere.
Udmeldingen fra skolelærer Tenna Bay er dog ikke faldet i god jord på det sociale medie Twitter, hvor artiklen er blevet delt, særligt af flere meningsdannere, der erklærer sig uenige i Tenna Bays synspunkt.
Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, skriver i et tweet, at ”sprog er kongevejen til kulturel forståelse. Og uden kultur bliver vi alle fattigere – åndeligt, politisk og økonomisk. Så ja til mere tysk, fransk, italiensk etc.”, skriver hun.
Tom Jensen, chefredaktør for Berlingske, har delt artiklen med den lettere ironiske tekst:
”Fjern dansk, det er et levn fra fortiden. Fjern old, det er et levn fra fortiden. Fjern biologi, det er et levn fra fortiden. Fjern tysk det er et levn fra fortiden. Fjern fortiden, den er et levn fra fortiden. Fjern fremtiden, den er et levn fra fortiden”, skriver Tom Jensen.
I et retweet af Tom Jensens tweet skriver folketingsmedlem Ellen Trane Nørby, der er børne- og undervisningsordfører for Venstre, at hun mener, at indlægget er ”på månen.”
”Tysk skal STYRKES, ikke fjernes”, skriver Ellen Trane Nørby, der i et opslag på Facebook har uddybet sin mening om tyskfaget.
”Det er også et væsentligt fag for hele den tysksprogede verden, som ikke bare er Danmarks vigtigste eksportmarked og vores nabo i syd, men også helt vital i vores dansk-tyske grænseland, hvor jeg lever”, skriver hun på Facebook, hvor hun også opfordrer regeringen til at styrke sprogundervisningen.
Stine Bosse, der bl.a. er landsformand for Europabevægelsen, kalder i et tweet Tyskland for ”en af vores vigtigste samhandelspartnere.”
”Det haster med at opgradere læreruddannelsen”, skriver hun videre.
Ron Amir, chefkonsulent for Dansk Industri, stemmer i og mener ligeledes, at tyskfaget skal styrkes.
”Virksomhederne har brug for medarbejdere, der kan tale og forstå tysk”, skriver han i et tweet.
Også på folkeskolen.dk har artiklen affødt mange kommentarer, særligt fra andre lærer. Ole Sommerlund Pedersen, lærer på Trane Skole og Børneby i Tistrup, skriver:
”Det mest positive ved den artikel er, at der er sparket gang i debatten, hvilke fag der bør og skal styrkes.”
De mange kommentarer har fået Hanne Birgitte Jørgensen, chefredaktør for Fagbladet Folkeskolen, til at forsvare artiklens synspunkter:
”Artiklen er led i en serie. vi har spurgt tilfældige lærere om, hvad de synes, der er kommet ud af folkeskolereformen rent fagligt. Mange af dem svarer, at den lange skoledag spænder ben for den faglige udvikling, fordi eleverne bliver trætte sidst på dagen. Det er et nemt synspunkt. Derfor er vi gået videre og har spurgt dem, hvad der så kan undværes”, skriver hun bl.a. i en kommentar under artiklen.
Faget tysk er et obligatorisk fag i folkeskolen fra 5. til 9. klasse.
Flere nyheder: