Mindretalspartier kommer med fælles politisk udspil
Grænselandet skal udvikles økonomisk og grænsekontrollen skal fjernes, lyder det samstemmende fra Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Slesvigsk Parti (SP).

Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Slesvigsk Parti (SP) er kommet med et nyt politisk udspil, der skal udvikle grænselandet.
Grafik: SP og SSW
Forud for forbundsdagsvalget i Tyskland den 26. september og kommunalvalget i Danmark den 16. november er det dansk-frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og det tyske mindretalsparti Slesvigsk Parti for første gang nogensinde gået sammen om et fælles politisk udspil for udviklingen af grænselandet. Det skriver Flensborg Avis.
Det fælles udspil blev præsenteret fredag ved en pressekonference i Flensborg af formand Flemming Meyer, næstforkvinde Sybilla Nitsch og spidskandidat til forbundsdagsvalget Stefan Seidler, alle SSW, samt spidskandidat til byrådet i Sønderborg Stephan Kleinschmidt, SP.
”Yderområder plejer at være med ringe vækst, men vi vil ændre selve grænsens karakter. Hvis man fjerner skillelinjen og ser på muligheder, så ligger Sønderjylland og Sydslesvig lige midt mellem trekantsområdet ved Kolding, Vejle og Fredericia og storbyen Hamborg, og det kan udnyttes til at skabe vækst i hele Slesvig, hvis vi formår at udnytte beliggenheden bedre”, sagde Flemming Meyer ved pressekonferencen ifølge Flensborg Avis.
Udover en øget indsats for fremme af den økonomiske vækst i grænselandet lægger udspillet bl.a. op til, at den midlertidige grænsekontrol, der fra dansk side har eksisteret siden 2016, afskaffes helt, og at der tilbydes bedre undervisning af nabosproget nord og syd for grænsen.
”Vi vil forpligte de sønderjyske kommuner til at udvide tyskundervisningen, mens Slesvig-Holstens regering skal lave mere forpligtende danskkurser på folkeskolerne”, sagde Stephan Kleinschmidt ved pressekonferencen ifølge Flensborg Avis.
De to partier er desuden enige om at arbejde for, at der fra dansk og tysk side kommer øget nationalt fokus på grænselandet, så de nationale parlamenter bliver opmærksomme på nye loves konsekvenser for pendlere i grænselandet, at den grænseoverskridende offentlige trafik og infrastruktur udbygges og at sammenlignelige job hurtigere skal anerkendes og flere fælles dansk-tyske uddannelser udbydes i hhv. Danmark og Tyskland. Det skriver de to partier i en pressemeddelelse.
Flere nyheder: