Tilbage til nyhedsliste

Mindretalssprog på Tønder Festival

1. maj 2025

Sønderjysk og grønlandsk blandes med gælisk, walisisk og bretonsk på årets Tønder Festival til august.

Rikke Thomsen spiller igen i år på Tønder Festival.

Rikke Thomsen spiller igen i år på Tønder Festival.

Foto: Ditte Chemnitz

af Poul Struve Nielsen

På Tønder Festivals første dag, onsdag den 27. august, sætter fem kunstnere fra hvert sit sted i verden sig sammen i en halvcirkel på scenen og skiftes til at spille deres sange og fortælle historier. På hver deres mindretalssprog.

Sådan da. For sønderjysk er vel reelt en dialekt. Og den ene kunstner er Rikke Thomsen, som synger på sønderjysk, og det er jo også Æ sproch. Hun får selskab af en af Grønlands mest anerkendte kunstnere, Rasmus Lyberth, som synger på grønlandsk. Skotske Ainsley Hamill synger på gælisk. Lleuwen Steffan fra Wales synger på walisisk. Nolwenn Korbell fra Frankrig, som også spiller i Lleuwen Steffans band, synger på sit bretonske modersmål. 

Tønder Festivals publikum kender konceptet fra de traditionelle ‘Womens Circle’ og ‘Gentlemens Circle’, som de også kan se frem til i år. Den nye sangskriver-cirkel er en ny tilføjelse, hvor fokus er på den musik, der skabes og synges på minoritetssprog.

“Vi har som festival altid søgt at sætte fokus på andre kulturer. For os at se er det en naturlighed - særligt når al den musik, vi præsenterer, er folkemusik - eller musik, der står på skuldrene af folkemusik fra hele verden,” siger Tønder Festivals kunstneriske leder, Maria Theessink, i en pressemeddelelse.

“Musik er jo det universelle sprog, der binder os mennesker sammen på tværs af alle skel - også de sproglige. Så det er helt oplagt at skabe et rum, hvor publikum kan få mulighed for at mærke det universelle fællesskab i fortættet form”, siger Maria Theessink.

Den særlige sangskriver-cirkel er delvist finansieret af udlodningsmidlerne, som Kulturministeriet har tildelt Tønder Festival med det formål at støtte op om ”et kontor for mindretalsmusik”.

“Initiativet har til formål mindst to gange om året at samle musikere fra mindretal og grænseområderne i Europa. Og hvad er mere oplagt end at lade festivalens publikum opleve musikken og dens udtryk på årets festival?", siger næstformand for Tønder Festival Fond, Poul-Henrik Jensen.

Læs om musikerne herunder:

Sangeren og sangskriveren Ainsley Hamill kommer fra Skotlands vestkyst og har opbygget en karriere kendetegnet ved autenticitet og kombinationen af traditionel skotsk folkemusik med et moderne touch. Han er kendt for sin historiefortælling og sin følelsesladede stil.
Med rødder i Royal Conservatoire of Scotland har Ainsley et stærkt bånd til gælisk og traditionel sang og synger i denne sammenhæng på gælisk.  I begyndelsen af 2025 udgav Ainsley Hamill sit tredje studiealbum ‘Fable’, hvor hun kombinerer traditionelle gæliske og skotske sange med sine egne kompositioner.

Rikke Thomsen er vokset op i landsbyen Blans i Sønderjylland, og tilknytningen til landsdelen er et afgørende fundament i Rikke Thomsens sange og fortællinger, også fordi hun synger på sønderjysk. Naturligvis har hun spillet på Tønder Festival tidligere. Senest ved den store jubilæumskoncert i 2024. Hun brød igennem i 2019 med EP’en “Omve’n Hjemve”. Hun fik fornemme anmeldelser og modtog samme år Modersmål-Prisen. I 2021 udkom albummet “Opland”, Seneste album er “Makværk” fra efteråret 2023. På Tønder Festival 2025 optræder Rikke Thomsen med band.

Musiker og skuespiller Rasmus Lyberth er en af Grønlands mest anerkendte kunstnere, der siden 1970’erne har sunget sig ind i hjerterne på publikum i Grønland, Danmark og internationalt. Hans debutalbum ‘Erningaa’ udkom i 1974, og siden har han udgivet adskillige album og samarbejdet med kunstnere som Christian Alvad og Lars Lilholt Band. Rasmus Lyberth synger primært på grønlandsk og blander folkemusik med rock, pop og traditionelle grønlandske elementer. Tønder Festivals publikum har haft glæde af Rasmus Lyberth adskillige gange.

Siden hun blev uddannet ved Conservatoire d’Art Dramatique i Rennes, har bretonske Nolwenn Korbell haft en karriere som både sanger, sangskriver og komponist og som skuespiller. Som sanger har hun udgivet syv album og optrådt på scener over hele Frankrig. Nolwenn Korbell er flersproget og voksede op i Douarnenez, i Bretagne, i en familie, hvor bretonsk var hverdagssprog. Hendes arbejde er stærkt forankret i bretonsk identitet og et ønske om at give det bretonske sprog en synlig og legitim plads i moderne kultur. Og hun er en central skikkelse på den bretonske kulturelle scene, hvor hun kombinerer musik, teater og sprogaktivisme i sit virke.

Lleuwen Steffan (også kendt som Tafod Arian) er oprindeligt fra Wales, men er i dag bosat i Bretagne. Hun er en nyskabende walisisk sanger og multiinstrumentalist, der komponerer musik til teater, film, tv og radio. Og ikke mindst skriver hun sange med rødder i det keltiske sprog fra sit hjemland. I sit seneste projekt, ‘The Lost Welsh Folk Hymns’, puster hun nyt liv i gamle traditionelle walisiske salmer og prædikener, som var blevet glemt.