Tilbage til nyhedsliste

Ny almanak hylder æ sproch

10. november 2022

Sønderjysk Almanak, der onsdag udkom i sin 30. udgave, hylder det sønderjyske sprog og dets særpræg.

Sønderjysk Almanak er netop udkommet i sin 30. udgave.

Sønderjysk Almanak er netop udkommet i sin 30. udgave.

Foto: Forside af bogen

Hvad kendetegner det sønderjysk sprog i dag? Det forsøger Sønderjysk Almanak at gøre sine læsere klogere på i sin 30. udgave, der netop er udkommet.

”En ny stor undersøgelse af brug af dialekt i tre generationer på Bornholm, i Nordjylland og Sønderjylland viser, at det eneste sted, hvor der stadig er unge mennesker, der taler dialekt, er i Sønderjylland”, skriver sprogforsker Malene Monka, Københavns Universitet i kapitlet ’Brugen af sønderjysk i dag og i fremtiden’.

Malene Monka fremhæver i sin artikel sangeren Rikke Thomsen, der også skriver om sønderjysk sprog i almanakken.

”Mit indre sprog med mig selv er sønderjysk. Sådan har det altid været, og sådan vil det altid være”, skriver Rikke Thomsen i kapitlet ’Jeg Ville Hjem’.

Rikke Thomsen har udgivet de to albums ’Omve’n Hjemve’ (2019) og ’Opland’ (2021), hvor hun sangene igennem synger på sønderjysk.

Også sprogforsker Elin Fredsted giver sit bud på, hvad sønderjysk er i dag, mens Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, fortæller, hvordan det sønderjyske sprog stortrives blandt det tyske mindretals medlemmer.

”Sønderjysk har altid været det foretrukne sprog hos det tyske mindretal”, skriver Siegfried Matlok i sin tekst.

Sønderjysk Almanak 2023 udgives af Sønderjydsk Skoleforening og kan købes i en række sønderjyske boghandler. Bogen er på 216 sider og indeholder også klassiske almanakelementer såsom en oversigt over dagenes navne, en astronomisk kalender og en tabel over højvandstider ved Vestkysten. Man kan også finde adresser og telefonnumre på en lang række sønderjyske og sydslesvigske foreninger.

Som årets forsidefoto er valgt Frederik 9.’s klokkespil i Løgumkloster, der i 2023 blev indviet for 50 år siden. Klokkespillet består af 49 klokker i et selvstændigt 25 meter højt klokketårn. Klokketårnet spiller seks gange dagligt.