Tilbage til nyhedsliste

Nye indrejserestriktioner møder kritik i grænselandet

14. januar 2021

De skærpede restriktioner for indrejse til Danmark, som trådte i kraft 9. januar, gør hverdagen sværere for 12.000 tyske pendlere. Indtil videre er over 800 personer blevet afvist ved den dansk-tyske grænse. Restriktionerne møder nu kritik i grænselandet.

Grænsekontrol

Mere end 800 personer er blevet afvist ved den dansk-tyske grænse, efter at regeringen 9. januar skærpede restriktionerne for indrejse til Danmark.

Foto: News Oresund/flickr.com

En tysk sygeplejerske, der bor i Flensborg og er ansat på sygehuset i Aabenraa, skal kunne fremvise en negativ coronatest for at kunne komme på arbejde. Hans danske kæreste, som også bor i Flensborg, er læge og ligeledes arbejder i Aabenraa, kan derimod frit krydse grænsen.

Sådan ser virkeligheden ud i grænselandet, efter at den danske regering 9. januar indførte skærpede indrejserestriktioner. Udenlandske medarbejdere med ansættelse i Danmark skal nu kunne fremvise en maks. syv dage gammel coronatest.

Denne forskelsbehandling er kritisabel, mener chefredaktør på Der Nordschleswiger, Gwyn Nissen, der onsdag har bragt eksemplet med sygeplejersken og lægen op i et interview i DR’s P1 Orientering, hvor han kritiserer regeringen for håndteringen af de nye restriktioner, der blev annonceret fredag og altså indført lørdag.

”Vi oplevede helt klart i foråret ved den første nedlukning, at man ikke var opmærksom på samlivet og sammenhængskraften i det dansk-tyske grænseland. Så synes jeg, man i løbet af sommeren og efteråret ved de nye tiltag tog hensyn. Budskabet var røget ind. Og derfor kan jeg ikke forstå, man så kommer med et yderligere benspænd. Vi var i god gænge. Og det viser for mig, at man stadig ikke er helt klar over, hvordan tingene hænger sammen hernede i grænselandet”, siger Gwyn Nissen til P1 Orientering.

Fredag skabte annonceringen af de nye regler travlhed i grænselandet. Syd for grænsen stod tyskere ansat i Danmark i timevis i kø ved private testcentre. Alligevel blev 595 indrejsende fra søndag til mandag afvist ved grænsen. Fra mandag til tirsdag var tallet 207 afviste og tirsdag til onsdag 46 afviste. Mange af de afviste har ansættelse i Danmark. Faldet i antallet af afviste skyldes til dels, at Region Syddanmark i løbet af mandag fik udvidet sin aftale med Falck om tilbud af lyntest til udlændinge, der vil rejse ind i Danmark. Samtidig blev testen gjort gratis for personer med ansættelse i Danmark.

Gwyn Nissen forstår ikke, hvorfor regeringen ikke forud for annonceringen tog kontakt til Region Syddanmark for at finde en løsning, der tilgodeser den særlige situation i grænselandet, hvor danske arbejdsgivere er afhængige af tysk arbejdskraft. Han har også selv ansat tyske medarbejdere bosat i Tyskland. Og han oplever store frustrationer, både hos sine egne tyske medarbejdere og hos andre.

”De er godt klar over, at de også skal tage deres andel af ansvaret for, at coronasmitten ikke bliver båret videre. Men de føler alligevel, der er flere benspænd for dem, end der er for andre medarbejdere. […] De har i løbet af foråret stået i kø ved grænsen for at møde på arbejde. Nu står de i kø og skal levere en maks. syv dage gammel coronatest for at kunne møde på arbejde. Og så er der bare nogen, der spørger sig selv: Jamen, vil de ikke have os i Danmark?”, siger Gwyn Nissen til P1 Orientering.

Han understreger, at medarbejderne jo betaler skat i Danmark og derfor burde være ligeberettigede med danske arbejdstagere. Desuden påpeger han, at der i Tyskland er en vis undren over, at Danmark indfører krav om tests for tyske indrejsende, både fordi der ikke gælder samme krav for danske indrejsende til Tyskland, og fordi smittetallene er lavere i Nordtyskland end i Danmark.

Syd for grænsen vækker regeringens håndtering af indførelsen af de nye rejserestriktioner ærgrelse hos Flensborgs overborgmester, Simone Lange (SPD), der mandag i et brev til statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte et ønske om bedre grænseoverskridende koordinering i fremtiden.

Til den nordtyske radio- og tv-station NDR sagde Simone Lange mandag, at den danske regerings udmelding fredag hen over weekenden resulterede i, at folk stimlede sammen ved testcentrene. Dermed medførte udmeldingen netop den nære kontakt mellem mennesker, som man ellers vil undgå i coronapandemien.   

”Hvis vi havde fået kendskab til dette en uge tidligere, kunne vi have reageret helt anderledes”, siger Simone Lange til NDR.

Ifølge NDR er i alt 12.000 grænsependlere ramt af de skærpede restriktioner.

Se de nye indrejserestriktioner på coronasmitte.dk.